Liczba wyników: 419
Codzienne jedzenie jogurtu może być może być polecane osobom z nadciśnieniem, wskazują eksperci z Uniwersytetu Południowej Australii.
Skórki bananów nie muszą trafiać do śmieci lub na kompost. Zaczęto doceniać je kulinarnie i zdarza się, że zastępują wieprzowinę w kanapkach lub są smażone niczym bekon na śniadanie. Teraz uczeni z ACS Food Science & Technology pokazują, że dodanie mąki ze skórki banana do ciasta sprawia, że takie smakołyki są zdrowsze. Ciasteczka wzbogacone tego rodzaju mąką zostały też uznane za smaczniejsze niż te z samą mąką pszenną.
Świeża kiszona kapusta jest niskokaloryczna i dostarcza ważnych składników. Zawiera m. in. witaminę C, witaminę K, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy. Jeśli chodzi o kulinarne sposoby wykorzystania kapusty, w Polsce najpopularniejszy jest chyba bigos i surówki. Bez względu jednak do jakich potraw dodaje się tę kapustę, warto pamiętać, by nie zabrakło jej w cotygodniowym menu, bo bardzo przydaje się organizmowi. Oto kilka ważnych dla nas efektów tego produktu:
Jeśli chcesz zwiększyć ilość witaminy D w organizmie, nie zapomnij równocześnie o magnezie.
Rabarbar jest szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Używany jest też w kuchni i wielu ludziom kojarzy się z kompotem do letniego obiadu. Roślina może mieć też prozdrowotne zastosowanie, szczególnie w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych.
Jedzenie określonych składników odżywczych wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Okazuje się jednak, że jest tu jeden warunek: źródłem składników odżywczych musi być żywność, a nie suplementy.
Kiedy „dopada" cię skurcz mięśni, sięgnij po elektrolity, będą skuteczniejsze w osłabianiu skurczu niż zwykła woda, mówią eksperci z Edith Cowan University.
Leki OTC można kupić bez recepty. Leki RX - tylko z przepisu lekarza. Suplementy diety w ogóle zaś nie są lekami. Zobacz, co jeszcze je różni.
Wystarczy dodać garść migdałów - już coś tak prostego poprawia dietę.
Institute of Food Technologists (IFT) podaje listę ośmiu składników, które mogą pomóc utrzymać mózg w dobrej kondycji.