Liczba wyników: 173
Codzienne jedzenie chleba, szczególnie pełnoziarnistego, może zapobiegać chorobom układu krążenia.
Kilkanaście probiotyków może być pomocnych w walce z objawami depresji.
Wszyscy w napięciu obserwujemy rosyjską napaść na Ukrainę. Już widać pierwsze przerażające zniszczenia. Wojna ma wielorakie tragiczne skutki, w tym - jak się okazuje - niszczy nasze zdrowie także w dłuższej perspektywie. Życie w strefie wojennej wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zawału serca i udaru wśród cywilów, także wiele lat po zakończeniu konfliktu.
Regularna aktywność fizyczna istotnie zmienia profil metabolitów organizmu, co wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Na kontrolę cukru we krwi, która jest zaburzona u osób z cukrzycą, mają wpływ różne czynniki, w tym czas posiłków w odniesieniu do pory do snu, a także poziom melatoniny, hormonu uwalnianego głównie w nocy, który pomaga regulować cykle snu i czuwania.
Znacząca zmiana stylu życia, w tym podjęcie dużej ilości ćwiczeń, pomaga osobom ze stanem przedcukrzycowym poprawić poziom glukozy we krwi, a tym samym opóźnić lub nawet zapobiec cukrzycy typu 2.
Naukowcy ze Stanford Medicine odkryli, że insulinooporność wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju poważnej depresji.
Korzyści witaminy D dla zdrowia kości są wszystkim dobrze znane. Nowe brazylijskie badanie zaś sugeruje, że może również zwiększać wrażliwość na insulinę, obniżając poziom glukozy i ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Osoby z cukrzycą są bardziej narażone na rozwój ciężkiego przebiegu COVID-19 w porównaniu do ludzi wolnych od tej choroby. Lekarze chcieli jednak sprawdzić, czy wszyscy diabetycy mieli zwiększone ryzyko poważnej formy COVID-19, czy też w tej grupie da się zidentyfikować określone dodatkowe czynniki ryzyka.
Za tzw. efekt jo-jo, czyli odzyskiwanie dawnej wagi po okresie chudnięcia, odpowiadają określone hormony.