Liczba wyników: 969
Wraz ze wzrostem średniej długości życia zwiększa się też liczba chorób związanych z wiekiem, w tym sarkopenii, czyli utraty masy mięśniowej w wyniku starzenia się. Uczeni z Uniwersytetu w Bazylei wykazali, że dobrze znany lek może opóźniać związane z wiekiem osłabienie mięśni.
Grzyby zawierają bardzo duże ilości dwóch przeciwutleniaczy, które mogą pomóc zachować zdrowie i spowolnić starzenie się.
Badania opublikowane przez Amerykańskie Towarzystwo Psychologiczne pokazują, że pomaganie innym ludziom może być dobre dla zdrowia i lepszego samopoczucia. Siła tego związku zależy jednak od wielu czynników, w tym rodzaju życzliwości, definicji dobrostanu, wieku, płci i innych.
Osoby regularnie uczęszczajace na nabożeństwa żyją dłużej niż ludzie, którzy rzadko lub nigdy w nich nie uczestniczą, mówią uczeni z University of Colorado.
Już wszyscy wiedzą, że jaja są dobrym źródłem białka, tłuszu, witamin i minerałów, jednak naukowcy z University of Alberta odkryli, że wykazują one także właściwości przeciwutleniające, które pomagają w zapobieganiu chorobom układu krążenia i nowotworom.
Związki znajdujące się w owocach granatu, przekształcone przez mikroorganizmy w jelitach, umożliwiają komórkom mięśniowym ochronę przed jedną z głównych przyczyn starzenia się.
Nowe badanie pokazało, że udział w internetowych forach dyskusyjnych pozytywnie oddziałuje na samopoczucie, a nawet jest związany ze zwiększonym zaangażowaniem społecznościowym offline.
COVID-19 może wywoływać poważne powikłania sercowo-naczyniowe, w tym niewydolność serca, zawały i skrzepy krwi, które mogą skutkować udarami mózgu, ostrzegają lekarze University of Virginia.
Poczucie skrajnego osamotnienia może zwiększyć ryzyko przedwczesnej śmierci osoby starszej o 14 procent, ostrzega psycholog John Cacioppo z Uniwersytetu w Chicago.
Institute of Food Technologists (IFT) podaje listę ośmiu składników, które mogą pomóc utrzymać mózg w dobrej kondycji.