Liczba wyników: 9176
Genetycznie uwarunkowany wysoki poziom cholesterolu jest dość powszechny.
Warto wrócić do diety z dzieciństwa i serwować sobie owsiankę. Dzięki jej regularnemu jedzeniu można istotnie zmniejszyć poziom cholesterolu i uchronić się przed chorobami serca.
Nasza chęć socjalizowania się trwa przez całe życie, jest widoczna zarówno w życiu nastolatków, jak i osób starszych. I chociaż sposoby komunikowania się ulegają zmianie wraz z wiekiem, jedno na pewno wytrzymuje próbę czasu: przyjaźń. Ona z kolei jest korzystna dla naszej psychiki, pomaga m. in. zmniejszać stres i poziom związanego z nim hormonu - kortyzolu.
Niższa ilość sodu i wyższa potasu w diecie wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u większości ludzi.
Aronia cieszy się szczególną popularnością w Ameryce, gdzie od wieków jada się ją w suszonej postaci i przygotowuje herbatę z tego owocu. Także u nas chętnie sięga się po aroniowe produkty, m. in. soki. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze i dlatego można je znaleźć w alejkach ze „zdrową żywnością" w aptekach i sklepach spożywczych.
Kiedy uczeni z American Institutes for Research w Waszyngtonie przeanalizowali osobowość seniorów za ich czasów licealnych, okazało się, że pewne cechy moga mieć związek z poziomem ryzyka demencji na starość.
Istnieje związek pomiędzy poziomem ciśnienia krwi w średnim i dojrzałym wieku oraz ryzykiem rozwoju demencji na starość.
Kolagen to białko, które odpowiada za stan i wygląd skóry. Wraz z wiekiem jego ilość zaczyna się zmniejszać i stąd pokazują się oznaki upływu czasu - powstają linie wokół oczu i ust. Jeśli uda nam się ograniczyć utratę kolagenu, to możemy liczyć na młody wygląd przez dłuższy czas, pomimo upływu lat.
Witaminy z grupy B są niezbędne dla dla wielu funkcji organizmu, m. in. potrzeba ich dla procesu metabolizowania składników odżywczych, wspomagania pracy układu nerwowego, dobrego stanu skóry, syntezy serotoniny i noradrenaliny, tworzenia krwinek, etc. Niektóre leki oraz dolegliwosci zaś mogą powodować zmniejszenie poziomu tych witamin, a nawet prowadzić do ich niedoborów.
Zastąpienie cukru sztucznymi i naturalnymi słodzikami nie powoduje nasilenia odczuwania głodu i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.