Liczba wyników: 1378
O niewydolności serca - jej symptomach, profilaktyce i sposobach leczenia - rozmawiamy z Agnieszką Wołczenko – pacjentką kardiologiczną i prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Pacjentów ze Schorzeniami Serca i Naczyń EcoSerce.
Jak głosi przysłowie, jesteś tym, co jesz. Jednak dotyczy to nie tylko ciała. Jak mówią medycy, mieszkanie w biedniejszej, zmagającej się z różnymi problemami dzielnicy może wpływać na wybory żywieniowe, przyrost masy ciała, a nawet mikrostrukturę mózgu.
Ogólna zdolność poznawcza (general cognitive ability, GCA) to zróżnicowany zestaw umiejętności takich, jak rozumowanie, pamięć i percepcja. Jej poziom we wczesnej dorosłości jest silniejszym wskaźnikiem funkcji poznawczych i rezerwy kognitywnej w późniejszym życiu niż inne czynniki, takie jak wykształcenie wyższe, złożoność wykonywanego zawodu lub zaangażowanie w aktywność intelektualną w starszym wieku.
Coraz wyższy poziom otyłości zwiększa obciążenie nowotworami na całym świecie, mówią medycy z University of Queensland.
Ageizm prezentowany wobec samych siebie jest bardzo powszechny, a prowadzi do słabszego zdrowia, a nawet skraca życie.
Starzenie się wiąże się z rozwojem osłabienia poznawczego. Na ile jednak możemy wytrenować nasz mózg, aby opóźniał ten proces? Zespół z Uniwersytetu Genewskiego odkrył, że słuchanie muzyki może wpłynąć na funkcje poznawcze zdrowych seniorów poprzez stymulację wytwarzania istoty szarej.
Psycholodzy z Uniwersytetu Południowej Australii radzą, aby ćwiczenia były podstawą radzenia sobie z depresją, ponieważ badania pokazują, że aktywność fizyczna jest nawet 1,5 razy bardziej skuteczna niż poradnictwo psychologiczne lub popularne leki.
Sposób, w jaki oddychamy, może wpływać na to, na ile nasze wspomnienia są konsolidowane (wzmacniane i stabilizowane).
Preparaty ziołowe mogą być niebezpieczne, gdy są przyjmowane w dużych ilościach, wstrzykiwane, czy też łączone z innymi lekami.
Choroby serca mogą powodować zaburzenia pracy mózgu, które z kolei mogą prowadzić do demencji i zwiększyć w mózgu ilość białka charakterystycznego dla choroby Alzheimera.