Liczba wyników: 722
Ubiegły sezon grzybowy był bardzo udany i jeśli część zasuszyliście lub zamarynowaliście, dodawajcie grzyby do przygotowywanych posiłków - pomagają obniżyć ryzyko raka, mówią eksperci z Penn State.
Pandemia sprawiła, że musieliśmy zrezygnować z przyjemności jedzenia „na mieście", co dla branży gastronomicznej jest fatalną wiadomością, ale może mieć też pewne pozytywne skutki - okazuje się, że domowe jedzenie sprzyja zdrowiu, a częste spożywanie posiłków poza domem jest związane ze zwiększonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny.
Nowe badanie sugeruje, że długość telomerów białych krwinek może dostarczyć kluczowych informacji na temat szans na długowieczności kobiet i dodatkowo pokazuje, jak wiek matki w chwili urodzenia ostatniego dziecka wpływa te telomery i jej zdrowie w dłuższej perspektywie.
Norwescy badacze sprawdzili, w jaki sposób nadwaga (BMI powyżej 25) i otyłość (BMI powyżej 30) zwiększają ryzyko różnych typów raka.
Pacjenci z nieaktywnym rakiem, którzy są po terapii antynowotworowej, są również narażeni na znacznie wyższe ryzyko ciężkiej formy COVID-19.
W przypadku seniorów taniec to nie tylko rozrywka, ale też aktywność terapeutyczna. Pracownicy University of Missouri pokazali, że udział w terapii opartej na tańcu może poprawić równowagę i zdolność chodzenia osób starszych. Z kolei lepsza funkcjonalność wśród seniorów może zmniejszyć ryzyko upadku i poważnych obrażeń.
Już wszyscy wiedzą, że jaja są dobrym źródłem białka, tłuszu, witamin i minerałów, jednak naukowcy z University of Alberta odkryli, że wykazują one także właściwości przeciwutleniające, które pomagają w zapobieganiu chorobom układu krążenia i nowotworom.
Cukier różnego rodzaju jest są potrzebny, aby dostarczyć nam energii i w umiarkowanych dawkach przyczynia się do dobrego samopoczucia. Jego utrzymujcy się nadmiar jednak uszkadza komórki, a także może zwiększyć ryzyko rozwoju raka. Paracelsus miał rację, gdy mówił, że dawka substancji może stać się trucizną.
Jak wynika z badań opublikowanych w Annals of Medicine, mężczyźni, którzy pracowali na nocnych zmianach przez ponad 20 lat, ci, którzy pracują na nocnych zmianach bez drzemki w ciągu dnia i ci, którzy śpią średnio dłużej niż dziesięć godzin dziennie, mogą mieć zwiększone ryzyko raka.
Według uczonych jedzenie dużych ilości mięsa może się wiązać z różnymi chorobami, co z kolei wynika z nadmiaru aminokwasów siarkowych mogących wywoływać wiele niekorzystnych dla zdrowia skutków.