Liczba wyników: 2132
Kiedy jesteśmy przygnębieni, mówimy, że świat wydaje się szary - nowe badania sugerują, że skojarzenia, jakie tworzymy między emocjami a kolorem, to nie tylko zwykła metafora. Jak się okazuje, odczuwanie smutku rzeczywiście może zmienić sposób, w jaki postrzegamy barwy. Uczeni odkryli, że osoby, u których wywołano smutek, były mniej dokładne w identyfikowaniu kolorów na osi niebiesko-żółtej niż ci, którzy czuli się rozbawieni lub cechowała ich neutralność emocjonalna.
Popularna jest dzisiaj koncepcja „żywności jako leku" - przekonania, że żywność i odżywianie są istotnym elementem wspierającym zdrowie i dobre samopoczucie. Dr Steven Heymsfield i jego współpracownicy z Pennington Biomedical Research Center przedstawili najnowsze zalecenia na podstawie bogatej i wielowątkowej historii przyjmowania makroskładników odżywczych.
Eksperci z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze pomagają wyjaśnić związek między ryzykiem raka i niewłaściwą dietą, a także powszechnymi chorobami, takimi jak cukrzyca, które wynikają ze złego odżywiania się.
Globalna fala infekcji wywołanych przez grzyby, które stają się lekooporne, sprawiła, że medycy apelują o ostrożność.
Zakażenie bakterią żołądkową Helicobacter pylori może zwiększać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Nieprawidłowa architektura snu może wskazywać na podatność na stres.
Piwo może być znaczącym źródłem krzemu, kluczowego składnika zwiększającego gęstość mineralną kości. Uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis ocenili komercyjną produkcję piwa, aby określić związek między jej metodami a wynikającą z niej zawartością krzemu.
To, jaką mamy motywację i sposoby samoregulacji zachowań wpływają na to, na ile jesteśmy w stanie zachować dobrą formę fizyczną. Niektórzy ludzie wolą ćwiczenia w pojedynkę, inni w grupie, jedni lubią trening oporowy, inni crossfit - wszystko to ma znaczenie dla trzymania się swojej fizycznej rutyny.
Uszkodzenia komórek spowodowane stresem oksydacyjnym są główną przyczyną związanego z wiekiem osłabienia zdolności poznawczych i siły mięśni. Przeciwutleniacze mogą zmniejszać stres oksydacyjny i zapobiegać pogorszeniu się stanu zdrowia związanemu ze starzeniem się.
Szacuje się, że do 2050 roku prawie miliard ludzi będzie cierpiało na chorobę zwyrodnieniową stawów, najczęstszą postać zapalenia stawów. Obecnie zmaga się z nią aż 15 proc. osób w wieku powyżej 30 lat.