Liczba wyników: 4999
Hormon, który jest wydzielany przez organizm np. w stanie zakochania i w organizmie matki tuż po urodzeniu dziecka, pomaga ograniczyć uczucie głodu.
Maj to sezon na karczochy. Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Zielone, zwarte listki skrywają bogate w witaminy, węglowodany i błonnik serce. Smak mają lekko gorzkawy, jednak bardzo subtelny. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, jednak nie tylko – warto poznać tajemnice tego niezwykłego warzywa.
Już sam zapach lub widok owoców i warzyw przypomina ludziom na diecie o tym, by się nie przejadać.
Niskie temperatury i krótkie zimowe dni nie sprzyjają naszej odporności i dobremu samopoczuciu. W tym czasie odporność słabnie i zwiększa się prawdopodobieństwo "złapania" infekcji. Jak radzić sobie, aby wzmocnić organizm w tym trudnym dla niego czasie? Jednym ze sposobów jest zmiana nawyków żywieniowych. Co jeść, aby zwiększyć odporność?
Niezależnie od tego, czy wolisz jajka sadzone, ugotowane na twardo czy jajecznicę, możesz się wahać się przed ich zjedzeniem w obawie, że mogą podnosić poziom cholesterolu i być szkodliwe dla zdrowia serca. Badania pokazują jednak, że w ciągu czterech miesięcy poziom cholesterolu był podobny wśród osób, które jadły jajka przez większość dni w tygodniu i tych, które ich nie jadły.
Zawierająca 2-3 porcje (250 g) świeżej, chudej wieprzowiny tygodniowo, dieta śródziemnomorsko-wieprzowa (Med-Pork) przydaje korzyści poznawczych, a jednocześnie zaspokaja gusta smakowe i skutkuje znacznie niższą emisją gazów cieplarnianych niż produkcja wołowiny.
Skórki bananów nie muszą trafiać do śmieci lub na kompost. Zaczęto doceniać je kulinarnie i zdarza się, że zastępują wieprzowinę w kanapkach lub są smażone niczym bekon na śniadanie. Teraz uczeni z ACS Food Science & Technology pokazują, że dodanie mąki ze skórki banana do ciasta sprawia, że takie smakołyki są zdrowsze. Ciasteczka wzbogacone tego rodzaju mąką zostały też uznane za smaczniejsze niż te z samą mąką pszenną.
Awokado to owoce uważany za tzw. super jedzenie, czyli nieprzetworzony produkt bardzo bogaty w wartości odżywcze. Czerwiec określono jako miesiąc tego owocu - to dodatkowy powód, by dodać go do swojej diety.
Wiosny z wytęsknieniem wypatrują wszyscy. Znacznie mniej mile widziane są konsekwencje wiosennego przesilenia. Zmęczenie, senność, brak energii i zmienny nastrój najlepiej zneutralizuje sen oraz odpowiednia dieta. Sposób na to, jak poczuć się kwitnąco tej wiosny, możemy poznać już dziś, zgłębiając tajniki idealnych kolacji i śniadań.
Zielone warzywa liściaste od dawna są uznawane za sprzyjające zdrowiu na wielu płaszczyznach. Teraz ustalono, że mogą być pomocne w ochronie przed udarem.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków