Liczba wyników: 635
Wiadomo, że pięć porcji warzyw i owoców daje dobre efekty dla zdrowia człowieka. Najkorzystniejszy mix zaś składa się dwóch porcji warzyw i owoców - to prawdopodobnie optymalna ilość zapewniająca dłuższe życie, mówią eksperci.
Bez względu na powód, który uniemożliwia nam dobry odpoczynek w ciągu tygodnia, zakładanie, że możemy to nadrobić przesypiając weekend, jest błędem. Eksperci z Penn State pokazują, że pomiary dotyczące zdrowia układu sercowo-naczyniowego, w tym tętna i ciśnienia krwi, pogarszają się w, kiedy sen jest ograniczony do pięciu godzin na dobę, a próba nadrobienia zaległości podczas weekendu jest niewystarczająca, aby wszystko wróciło do normy.
Zdrowa dieta może osłabić czynniki sprzyjające rozwojowi choroby Alzheimera.
Większa ilość magnezu w naszej codziennej diecie oznacza lepsze zdrowie mózgu wraz z wiekiem, mówią uczeni z Australian National University (ANU).
Złamanie kości to poważny problem zdrowotny - szczególnie w miarę starzenia się. Złamania szyjki kości udowej mogą być bardzo szkodliwe i skutkować niepełnosprawnością, utratą niezależności i wyższym ryzykiem śmierci. Na Uniwersytecie Edith Cowan ustalono jednak, w jaki sposób można osłabić ryzyko złamań w późniejszym życiu.
Z powodu popularności diet niskowęglowodanowych lub bezwęglowodanowych, „skromny" ziemniak nierzadko jest pomijany na korzyść innych warzyw. Niesłusznie.
Więcej produktów zawierających flawonole - związki które znajdują się w niektórych owocach i warzywach, a także w herbacie i winie - oznacza wolniejsze tempo pogarszania się pamięci.
Mózgi osób starszych są nie tyle wolniejsze, ile raczej mądrzejsze niż mózgi młodych, co pozwala seniorom osiągnąć zrównoważony poziom wydajności, mówią geriatrzy z Uniwersytetu z Montrealu.
Niski poziom witaminy K wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ograniczenia mobilności i niepełnosprawności u osób starszych.
Trening interwałowy o wysokiej intensywności (high-intensity interval training, HIIT) ma dobry wpływ na mięśnie szkieletowe.