Liczba wyników: 1736
Samą dietą nie zyskasz dobrej formy, ale możesz usprawnić pracę organizmu i zadbać o jego zdrowie. Warto ograniczyć ilość tkanki tłuszczowej, bo jej nadmiar zaburza gospodarkę hormonalną i wiele procesów w naszym ciele, a także sprzyja rozwojowi różnych chorób. Co do mięśni, ich siła jest potrzebna w każdym wieku, ale w starszych latach szczególnie. Jeśli chcesz intensywniej spalać tkankę tłuszczową i budować silne mięśnie, sięgnij po te produkty.
Niczym grzyby po deszczu wyrosły bary podające fast food czy też junk food - które jest tanie i łatwe w produkcji oraz przechowywaniu, ale zawiera wiele niekorzystnych dla organizmu substancji.
Niektóre produkty, choćby były dostępne cały rok, silnie kojarzą się z okresem bożonarodzeniowym. Część z nich warto sobie serwować w obfitości, bo wartości odżywcze, jakich dostarczają, są dla naszego organizmu bardzo dobre. Oto kilka świątecznych składników, które mogą nosić tytuł „super-jedzenia".
Jeśli masz chandrę i czujesz się samotny/a, zaserwuj sobie danie, które pamiętasz z dzieciństwa, coś co gotowała mama lub babcia. Natychmiast poprawi ci się nastrój.
Nie musisz stosować specjalnej diety i wydawać fortuny, żeby zdrowo jeść. Przestrzegaj kilku zasad, żeby poprawić sposób odżywiania się , a co za tym idzie - także samopoczucie.
Styl życia bez wątpienia ma wpływ na stan zdrowia, ale nawet ci, którzy spełniają wszelkie zalecenia lekarzy i innych specjalistów, muszą liczyć się z ryzykiem zachorowania na rozmaite choroby, w tym nowotwór. Odnaleziono szczątki ludzkiego przodka, u którego były ślady nowotworu kości.
Objawy alergii mogą naprawdę dać się we znaki, ale nie tylko odpowiednie leki mogą pomóc je osłabić. Określona dieta także pomoże ograniczyć intensywność symptomów.
Niektóre badania wskazują, że wgetarianizm może być dobry dla dłuższego zachowania zdrowia. Szczególnie czerwone i przetworzone mięso - jeśli jest jedzone w znacznych ilościach - jest uważane za mogące sprzyjać rozwojowi wielu chorób. Okazuje się jednak, że jarosze nie mogą liczyć na specjalne względy upływającego czasu.
Superfoods, czyli pokarmy zawierające w dużym natężeniu najcenniejsze dla zdrowia składniki. Wszyscy znamy awokado, jagody goji czy żeń-szenia. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że super-jedzenia warto szukać przede wszystkim na polskich targach i u lokalnych producentów, szczególnie, że sezon na najbardziej wartościowe polskie warzywa i owoce dopiero się zaczyna.
Nowe badania wykazały, że spożywanie orzechów wiąże się z niższym ryzykiem raka trzustki.