Liczba wyników: 456
Odpowiednie śniadanie może pomóc w leczeniu cukrzycy typu 2. Na Uniwersytecie w Toronto zbadano wpływ picia wysokobiałkowego mleka do śniadania na poziom glukozy we krwi i uczucie sytości po posiłku.
Posiłki zawierające świeże awokado jako substytut przetworzonych węglowodanów mogą znacząco tłumić głód i zwiększać satysfakcję z jedzenia u osób z nadwagą i otyłością.
Depresja ma bardzo istotny wpływ na jakość życia we wszystkich jego etapach, ale niewiele wiadomo na temat czynników związanych z depresją w ostatnim roku życia. Niedawno ustalono, że 59,3 proc. osób cierpiało na tę chorobę w ostatnim miesiącu przed swoją śmiercią.
Codzienne jedzenie mlecznej czekolady może wyglądać na receptą na przyrost masy ciała, jednak nowe badanie z udziałem kobiet po menopauzie pokazało, że jedzenie pewnej ilości czekolady rano w wąskim przedziale czasu może pomóc organizmowi spalić tłuszcz i obniżyć poziom cukru we krwi .
Potrawy ze słodkich ziemniaków są i smaczne, i zdrowe, ale przydatna może być też woda po przetworzeniu tych warzyw - ma działanie odchudzające.
Niewielkie ilości czekolady zjedzone rano mogą obniżyć poziom cukru we krwi i wspomóc organizm w spalaniu tłuszczu.
Nowe badania sugerują, że zarówno dobry, jak i zły nastrój można „podłapać" od przyjaciół.
Rabarbar jest szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Używany jest też w kuchni i wielu ludziom kojarzy się z kompotem do letniego obiadu. Roślina może mieć też prozdrowotne zastosowanie, szczególnie w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych.
Zakochanie się może wywołać nie tylko takie samo uczucie euforii, jak po zażyciu kokainy, ale także wpływa na intelektualne obszary mózgu. Powstaje tu też pytanie: „Zakochuje się serce czy mózg?"
Istnieje związek między apetytem i wskaźnikiem śmierci osób starszych w danym okresie. Osoby, które zmagają się zaburzeniami apetytu, są bardziej narażone na wcześniejszą śmierć, mówią uczeni z Uniwersytetu Ben-Guriona w Beer Szewie.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji