Liczba wyników: 12813
Regularne spożywanie umiarkowanych ilości kawy i kofeiny może mieć działanie ochronne przed rozwojem wielu chorób kardiometabolicznych, w tym cukrzycy typu 2, choroby wieńcowej i udaru
Na Uniwersytecie w Kopenhadze odkryto, że substancja znajdująca się w granatach, truskawkach i orzechach włoskich może poprawić pamięć i wspomóc leczenie choroby Alzheimera.
Kurkumina, związek znajdujący się między innymi w curry, może zapobiegać uszkodzeniom spowodowanym zaawansowaną postacią stłuszczeniowej choroby wątroby, a nawet leczyć ten narząd.
Sprawdzono, czy uwalniany pod wpływem ćwiczeń hormon mięśniowy iryzyna wpływa na zmniejszenie ryzyka choroby Alzheimera, w tym na gromadzenie się toksycznego białka beta amyloidu.
Dwa lata intensywnej ekspozycji na TCE, ciekłą substancję chemiczną utrzymującą się w powietrzu, wodzie i glebie, mogą zwiększyć ryzyko choroby Parkinsona o 70 proc.
Powszechnie używany, między innymi w walce z komarami, pestycyd ma związek ze zwiększonym ryzykiem przewlekłej choroby nerek (PChN), ostrzegają uczeni z University of Queensland.
Stany zapalne stawów raczej zniechęcają do podjęcia wysiłku fizycznego, ale regularne treningi pomagają osłabić objawy choroby. Skuteczny w tym zakresie jest m. in. energiczny spacer.
Wielu chorych na cukrzycę ludzi przedwcześnie umiera, choć dzięki kontroli choroby można by było znacznie przedłużyć ich życie – wynika z brytyjskich badań.
Sposób odżywiania się ma duży wpływ na nasze zdrowie - może uchronić przed nas przed jakąś dolegliwością lub też nasilić objawy choroby. Dotyczy to także nadciśnienia.
Zakłócenia cykli snu i czuwania mające miejsce przed pojawieniem się zmian poznawczych mogą być wskaźnikami przedklinicznej fazy choroby Alzheimera.
Nieswoiste zapalenie jelit – ilość przypadków choroby rośnie na całym świecie