Liczba wyników: 4730
Lek na cukrzycę obniżający ciśnienie płynu mózgowo-rdzeniowego zmniejszył liczbę dni z migreną o ponad połowę.
Jedno piwo dziennie może pomóc zapobiegać zawałom serca - tak wynika z wstępnych badań klinicznych izraelskich naukowców.
Osoby jedzące różnorodne pokarmy bogate we flawonoidy - takie jak herbata, jagody, ciemna czekolada czy jabłka - mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju poważnych schorzeń zdrowotnych i mają potencjał, by żyć dłużej.
Odkryto, że długotrwała ekspozycja na zanieczyszczenie powietrza wiąże się z wczesnymi oznakami uszkodzenia serca. Badanie wskazuje, że drobne cząsteczki stałe w powietrzu mogą przyczyniać się do rozlanego włóknienia mięśnia sercowego, czyli formy bliznowacenia mięśnia sercowego, która może poprzedzać niewydolność serca.
Nowe badanie pokazuje, że cechy związane z gniewem u kobiet znacząco zmniejszają się wraz z wiekiem, począwszy od połowy życia.
Obturacyjny bezdech senny, schorzenie powodujące obniżenie poziomu tlenu podczas snu, jest powiązany z degeneracją obszarów mózgu odpowiedzialnych za pamięć poprzez uszkodzenia drobnych naczyń krwionośnych w mózgu.
Strzykwy morskie są sprzątaczami oceanów, oczyszczając dno morskie i ponownie wprowadzając składniki odżywcze do wody. Ale ten morskowodny bezkręgowiec może również skrywać klucz do powstrzymania rozprzestrzeniania się raka.
Dieta oparta na przerywanym poście, która polega na okresach znacznego ograniczenia kalorii, może odchodzić do lamusa - nowe badania Uniwersytetu Surrey sugerują, że zamiast drastycznie ograniczać kalorie, ludzie mogą osiągnąć podobne korzyści metaboliczne poprzez ograniczenie węglowodanów.
Badanie dotyczące spożycia przez Kanadyjczyków chipsów, mrożonych pizz, płatków śniadaniowych i innych ultraprzetworzonych produktów spożywczych, które zazwyczaj są bogate w tłuszcz, cukier i różne dodatki, potwierdziło, że produkty te są bezpośrednio i znacząco powiązane z pogorszeniem stanu zdrowia.
Zarówno wanny z hydromasażem, jak i sauny mogą łagodzić bóle mięśni i zapewniać przyjemne ciepło, ale te pierwsze mogą oferować większe korzyści zdrowotne.