Ultra-przetworzona żywność (ultra-processed foods, UPF) wypiera świeże i minimalnie przetworzone produkty na całym świecie, co pogarsza jakość diety i zwiększa ryzyko chorób przewlekłych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby serca i inne długotrwałe schorzenia.
Osoby stosujące dietę opartą na minimalnie przetworzonej żywności straciły dwukrotnie więcej masy ciała niż osoby na diecie złożonej z ultra-przetworzonej żywności, mimo że obie diety były zbilansowane pod względem wartości odżywczych. Jak się wydaje, ograniczenie stopnia przetworzenia produktów może wspomóc utrzymanie zdrowej wagi na dłuższą metę.
Badanie dotyczące spożycia przez Kanadyjczyków chipsów, mrożonych pizz, płatków śniadaniowych i innych ultraprzetworzonych produktów spożywczych, które zazwyczaj są bogate w tłuszcz, cukier i różne dodatki, potwierdziło, że produkty te są bezpośrednio i znacząco powiązane z pogorszeniem stanu zdrowia.
Na Uniwersytecie w Sydney wykazano, że otyłość, wcześniejsze urazy kolan oraz czynniki zawodowe - takie jak praca zmianowa i dźwiganie ciężkich przedmiotów - to główne przyczyny rozwoju choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego (OA, osteoarthritis).