Liczba wyników: 5140
Witamina K była dotychczas znana przede wszystkim jako składnik mający wpływ na krzepnięcie krwi. Okazuje się, że może mieć takie funkcje, jak ochrona zdrowia kości oraz zapobieganie chorobom serca. Co więcej, odkryto, że osoby stosujące najpowszechniejszą, jałową zachodnią dietę mogą mieć niedobory tej witaminy.
Niektórzy pacjenci przyjmujący leki obniżające poziom cholesterolu i ciśnienie krwi sądzą, że farmaceutyki są dostatecznie skuteczne i oni sami nie muszą już prowadzić zdrowego stylu życia. Tymczasem zażywanie medykamentów nie zwalnia z dbania o siebie, mówią eksperci.
Głóg to kwitnący krzew z rodziny różowatych. Jego liście, owoce i kwiaty są używane jako lekarstwo. Zawierają substancje zwane flawonoidami, które mają działanie przeciwutleniające. Głóg może poprawiać krążenie krwi i osłabiać czynniki chorób serca oraz m. in. zmniejszać niepokój.
Kobiety, które jedzą banany, awokado i łososia, mogą zmniejszyć negatywny wpływ soli na swoją dietę. Jedzenie bogate w potas wiąże się z niższym ciśnieniem krwi, szczególnie u pań, które serwują sobie duże dawki soli.
Lecytyna pozytywnie wpływa na poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób sercowo-naczyniowych. Lecytyna wspomaga organizm w wykorzystaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach z grupy A, D, E i K. Pozytywnie wpływa także na funkcje wątroby.
Osoby z otyłością, które uczestniczyły w indywidualnie dopasowanym programie modyfikacji stylu życia, poprawiły swoje zdrowie sercowo-naczyniowe i psychiczne w ciągu zaledwie 10 tygodni. Uczestnicy stracili na wadze i udało się u nich zmniejszyć lęk oraz objawy depresji, a także poprawie uległ poziom ciśnienia krwi.
Chcesz żeby Twoje zęby i kości były zdrowe? Zależy Ci na zachowaniu zgrabnej sylwetki? Zadbaj o dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości wapnia. Dieta bogata w wapń nie tylko zmniejsz ryzyko osteoporozy i korzystanie wpływa na przemianę materii, chroni także serce, gdyż reguluje ciśnienie krwi.
Nowe badania wykorzystujące markery we krwi do pomiaru poziomu kwasu linolowego i ich związku z ryzykiem kardiometabolicznym dostarczają dowodów na to, że ten kwas tłuszczowy omega-6 może pomagać w obniżeniu ryzyka chorób serca i cukrzycy typu 2. Odkrycia podważają twierdzenia, że oleje roślinne są szkodliwe dla zdrowia kardiometabolicznego.
Aktualne wytyczne medyczne zalecają, aby osoby we wstępnym stadium cukrzycy typu 2 straciły co najmniej 7 procent masy ciała, aby zapobiec objawom cukrzycy. Takie schudnięcie powinno oznaczać remisję glikemiczną (normalizację regulacji poziomu cukru we krwi) jako cel profilaktyki u osób ze stanem przedcukrzycowym.
Woda to jeden z najważniejszych budulców naszego organizmu, składamy się z niej w 70 %. Jest ona głównym składnikiem krwi, znajduje się w każdej komórce, chroni przed przegrzaniem, umożliwia procesy trawienne i pozbywanie się toksyn z organizmu.