Liczba wyników: 1665
W badaniach na muszkach owocowych odkryto, że szeroki wybór produktów może przyspieszyć starzenie się i skrócić życie owadów.
Placówki publiczne, takie jak szkoły, domy opieki, czy szpitale mogą odgrywać kluczową rolę w zapewnieniu ludziom zdrowej żywności i zapobieganiu nawet 8 milionom zgonów rocznie spowodowanych stosowaniem niezdrowej diety
Badanie z udziałem ponad 8 tysięcy uczestników wykazało, że ci, w rodzinach których ktoś chorował na cukrzycę, cechują się o 26 proc. wyższym ryzykiem wystąpienia stanu przedcukrzycowego.
Trening i ukończenie pierwszego maratonu „odwraca" starzenie się głównych naczyń krwionośnych. Starsi i wolniejsi biegacze zyskują największe korzyści.
Stan przedcukrzycowy ma związek ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i wcześniejszej śmierci.
Włoscy uczeni ostrzegają, że jedzenie ultra-przetworzonej żywności znacząco zwiększa ryzyko niewydolności serca i innych poważnych problemów zdrowotnych.
Różnica w odczytach ciśnienia krwi między ramionami ma związek z wyższym ryzykiem zawału serca, udaru mózgu i przedwczesnej śmierci.
Korzyści płynące z ćwiczeń są szeroko znane, ale teraz odkryto, że aktywność fizyczna może pomóc w walce z depresją u seniorów dzięki stymulowaniu wytwarzanych przez mięśnie „wzmacniaczy" nastroju.
Ponad połowa osób po infekcji Covid-19 ciągle odczuwała silne zmęczenie w 10 tygodni po początkowej fazie choroby.
Dzięki zdrowszej diecie można by zapobiec ponad dwóm trzecim zgonów z powodu chorób serca na całym świecie, mówią eksperci z European Heart Journal.