Liczba wyników: 1433
Mamy dobrą wiadomość dla miłośników indyjskiego jedzenia: codzienne serwowanie sobie kurkuminy - substancji, która nadaje curry jasny kolor - poprawia pamięć i nastrój u osób z łagodnym osłabieniem pamięci.
Sztuczna inteligencja może być użytecznym narzędziem w leczeniu chorób psychicznych, mówią uczeni z University of Illinois w Chicago.
Kobiety, u których menopauza zaczyna się wcześnie, przed 40 rokiem życia, są bardziej narażone na rozwój demencji w późniejszym życiu w porównaniu z kobietami, u których klimakterium zaczyna się w wieku 50-51 lat
Uspokajający efekt oddychania w stresujących sytuacjach to powszechnie znana koncepcja. Teraz jednak lepiej rozumiemy, w jaki sposób sam akt oddychania wpływa na nasz mózg.
Zmniejszenie ilości czasu poświęcanego na aktywność fizyczną u ludzi w wieku powyżej sześćdziesięciu lat wiąże się z niższą jakością życia, ostrzegają eksperci z Cambridge University.
Ci, którzy doświadczają uporczywych problemów ze snem po rozwodzie, nabywają nie tylko cieni pod oczami. Mogą być również narażeni na szkodliwy wzrost ciśnienia krwi.
Hormon grelina może pomóc uchronić się przed utratą mięśni w starszym wieku. Podawanie jednej z form greliny starszym myszom pomogło przywrócić masę i siłę mięśni tych zwierząt. Ponieważ choroby związane z mięśniami stanowią poważny problem zdrowotny wśród seniorów, odkrycia dają szanse na nową strategię leczenia utraty mięśni, która umożliwi starzejącym się ludziom zachowanie sprawności i zdrowia.
Wyniki nowych badań mogą motywować ludzi do ruchu przez całe życie. Długotrwałe ćwiczenia przynoszą ogromne korzyści starzejącemu się mózgowi i mogą zapobiegać związanemu ze starzeniem osłabieniu pamięci dzięki wydłużeniu życia sieci neuronów.
Patrzenie na zegarek podczas próby zasypiania nasila bezsenność i sprzyja przyjmowaniu większych ilości środków nasennych - zaś niewielka zmiana może pomóc ludziom lepiej spać.
Pożywne jedzenie może poprawić zdrowie metaboliczne i opóźnić starzenie się. Jakie są jednak odpowiednie ilości makroskładników, które mogą pomóc to osiągnąć? Uczeni z Japonii karmili samce myszy dietą izokaloryczną z różną ilością białka. Odkryli, że myszy były metabolicznie zdrowsze, gdy otrzymywały dietę o umiarkowanej zawartości białka.