Liczba wyników: 5518
Estrogen reguluje metabolizm energetyczny mózgu w taki sam sposób, jak leptyna, więc może mieć istotne znaczenie dla walki z otyłością u osób odpornych na leptynę, mówią badacze z Yale School of Medicine.
Kiedy jesteśmy zmęczeni, często sięgamy po coś słodkiego, co szybko przydaje nam energii, ale efekt ten jest krótkotrwały. Są na to lepsze rozwiązania.
W naszym klimacie nietrudno o niedobory witaminy D, a odpowiada ona za wiele ważnych procesów w organizmie. W nowych badaniach odkryto, że odpowiednia ilość magnezu sprzyja optymalizowaniu jej ilości.
Kofeina powoduje zmiany poziomu estrogenów, mówią uczeni. Różnie jednak oddziałuje na białe, czarnoskóre kobiety i Azjatki, wynika z badań.
Migdały mogą poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi i wyeliminować skoki poziomu glukozy po jedzeniu, wynika z badań w Kanadzie.
Poziom witaminy D oddziałuje na wagę, szczególnie w przypadku starszych kobiet. Uczeni zaprosili do badań grupę kobiet po 65 roku życia. Okazało się, że panie, u których poziom witaminy D był najniższy, przybrały na wadze więcej podczas 4,5 letniego okresu obserwacji niż kobiety o najwyższym poziomie wspomnianej witaminy.
Poziom cholesterolu wzrasta w zimie i ulega zmniejszeniu latem, wynika z badań brazylijskich naukowców.
Niski poziom cukru we krwi u osób starszych z cukrzycą typu 2 może zwiększać ryzyko demencji, sugerują nowe badania.
Migdały mogą pomóc obniżyć wysoki poziom cholesterolu. Dzięki zawartości określonych antyoksydantów są szczególnie pomocne osobom, które walczą z nadmiarem tego rodzaju tłuszczu.
Dieta bogata w błonnik pokarmowy pomaga skutecznie pozbyć się nadmiaru szkodliwego cholesterolu, zanim jeszcze zostanie on wchłonięty do krwioobiegu. Wystarczy wybierać odpowiednie produkty, aby skutecznie obniżyć poziom cholesterolu bez stosowania leków.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność