Liczba wyników: 9175
Jeśli w wieku trzydziestu kilku lat ignorujesz poziom cholesterolu i glukozy, możesz mieć wyższe ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera w późniejszym życiu.
Zasuń rolety, zaciągnij zasłony i wyłącz wszelkie światła przed snem. Ekspozycja nawet na umiarkowane oświetlenie z otoczenia podczas nocnego odpoczynku szkodzi funkcjom układu krążenia podczas snu i nasila insulinooporność następnego ranka.
Lamiwudyna, lek stosowany w terapii HIV, zatrzymał rozwój choroby u 25 proc. pacjentów z rakiem jelita grubego z przerzutami.
Na Uniwersytecie Essex wykazano, że twarze i głosy są częściej oceniane jako męskie gdy są rozgniewane, a kobiece - gdy są szczęśliwe.
Akupresura, tradycyjna technika medycyny chińskiej, może osłabić objawy przewlekłego bólu dolnej części pleców.
Jeśli chodzi o twoje zdrowie, gotowość do udzielenia wsparcia współmałżonkowi, przyjaciołom, czy rodzinie może być równie ważna jak otrzymanie pomocy, mówią uczeni.
Jedzenie awokado w ramach codziennej diety może poprawić zdrowie jelit, mówią eksperci z Uniwersytetu Illinois.
Dieta bogata w białko zwierzęce, a szczególnie mięso, nie jest korzystna dla zdrowia, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Mężczyźni, którzy w swojej diecie mieli znacznie więcej białka zwierzęcego niż roślinnego, cechowali się wyższym ryzykiem śmierci w ciągu 20 lat trwania badań niż uczestnicy, których odżywianie się było bardziej zbilansowane pod względem źródeł tego składnika.
Otyłe myszy karmione dietą wysokotłuszczową raz w tygodniu otrzymywały prednizon i okazało się, że dzięki temu poprawiła się ich wytrzymałość wysiłkowa, zwiększyła beztłuszczowa masa ciała i zwierzęta straciły na wadze oraz zyskały na sile. U gryzoni odnotowano też zwiększony metabolizm mięśni.
Dietetycy od dawna zalecają, żebyśmy jedli więcej błonnika. Wiadomo, że jest bardzo ważny dla zdrowego układu pokarmowego, a także przydaje korzyści sercowo-naczyniowych, takich jak obniżony poziom cholesterolu. Teraz ustalono, że błonnik jest również ważny dla zdrowia mózgu. Japońscy uczeni wykazali, że dieta bogata w ten składnik wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju demencji.
Test wysiłkowy serca pokazuje ryzyko śmierci u ludzi z chorobą wieńcową