Liczba wyników: 1701
Lek na problemy z sercem i nadciśnienie może być również skuteczny w leczeniu zaburzeń związanych z używaniem alkoholu.
Suplementy ziołowe mogą wywoływać poważne skutki uboczne w połączeniu z lekami przepisywanymi w trakcie i po operacji.
Odkryto, że niektóre rodzaje błonnika pokarmowego wywołują reakcję zapalną u części pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit, powodując nasilenie objawów.
Ze statystyk wynika, że zaburzenia lękowe dotykają około jednego na sześciu dorosłych Amerykanów. Najpowszechniejsze są: lęk napadowy, stres pourazowy, zespół obsesyjno-kompulsywny i lęk społeczny. Teraz sprawdzono relację między krótkimi napadami niepokoju i bruksizmem a stresującymi sytuacjami społecznymi.
Cukinia dość łatwo rośnie w naszym klimacie i ogrodnicy chętnie ją sadzą, oczekując dobrych zbiorów. Jakiś czas temu warzywo to stało się prawdziwym grillowym hitem i „ląduje" na ruszcie obok karczku i skrzydełek. I słusznie - oto, dlaczego warto sięgać po cukinię: jest mało kaloryczna i daje wiele korzyści dla zdrowia.
Wyższy poziom określonych składników odżywczych we krwi ma związek z lepszymi połączeniami w mózgu i wyższą wydajnością testów poznawczych u seniorów.
Jeszcze kilka lat temu w niejednej bankowej ofercie można było znaleźć specjalne konto dla seniora. Obecnie instytucje finansowe odchodzą już od tego typu nazewnictwa, jednak nie oznacza to, że nie oferują udogodnień stworzonych z myślą o osobach starszych, ale nie tylko o nich. Liczy się bowiem indywidualne podejście - nie każdy podstawowy rachunek płatniczy będzie odpowiadał każdemu. Wszystko zależy od preferencji i przyzwyczajeń danej osoby. Podpowiadamy zatem, na co warto zwrócić uwagę przede wszystkim.
Pacjenci z niewydolnością serca doświadczający żałoby po stracie bliskiego członka rodziny są narażeni na wyższe ryzyko śmierci, szczególnie w pierwszym tygodniu po odejściu bliskiej osoby.
Fermentacja błonnika pokarmowego w jelitach może chronić przed alergicznymi chorobami skóry.
Taniec do rytmicznej muzyki jest uniwersalną aktywnością człowieka. Teraz w Japonii odkryto, że nie tylko sprawia przyjemność, ale także poprawia funkcjonowanie mózgu.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność