Liczba wyników: 1064
Jedzenie tofu i produktów zawierających większe ilości izoflawonów wiąże się z umiarkowanie niższym ryzykiem chorób serca.
Irlandczycy odkryli, że jedna na jedenaście osób, które doświadczyły udaru, zmagała się ze złością lub zdenerwowaniem w ciągu godziny poprzedzającej to udar. Jeden na dwudziestu pacjentów zaś wykonywał w takim okresie znaczący wysiłek fizyczny.
Uczeni z University of Queensland ustalili, że kobiety, które w okresie pomenopauzalnym zmagają się z uderzeniami gorąca i nocnymi potami, są o 70 procent bardziej narażone na ataki serca, dusznicę bolesną i udary.
Zmiany hormonalne wpływają na wrażliwość na insulinę i metabolizm glukozy, a także mogą zakłócać sen kobiet. Do tej pory niewiele było wiadomo na temat związku między cukrzycą a zaburzeniami snu w okresie menopauzy - teraz pokazano, że pacjentki z tą chorobą są bardziej narażone na problemy ze snem.
Codzienne jedzenie mlecznej czekolady może wyglądać na receptą na przyrost masy ciała, jednak nowe badanie z udziałem kobiet po menopauzie pokazało, że jedzenie pewnej ilości czekolady rano w wąskim przedziale czasu może pomóc organizmowi spalić tłuszcz i obniżyć poziom cukru we krwi .
W badaniach na gryzoniach odkryto, że niedobory estrogenu mogą odgrywać rolę w rozwoju lęków i problemów z pamięcią.
Umiejętność stania na jednej nodze jest wskaźnikiem zdrowia, a poprawa tej umiejętności może zwiększyć sprawność, a nawet potencjalnie wydłużyć życie.
Dłuższa terapia hormonalna stosowana w okresie menopauzy ma związek z mniejszą liczbą zmarszczek i mniejszą sztywnością skóry u kobiet po menopauzie.
Sen kontra przytulanie: nauka bada to, co dzieje się po seksie.
Tegoroczny Nobel z fizyki został przyznany „za przełomowy wkład w nasze zrozumienie złożonych układów fizycznych".
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji