Liczba wyników: 1480
To, co jemy, wpływa na skład bakterii w naszych ustach. Okazuje się, że mikrobiom jamy ustnej prawdopodobnie odgrywa dużą rolę w ogólnym stanie naszego zdrowia: ma wpływ nie tylko na próchnicę i choroby przyzębia.
Już krótkotrwałe stosowanie diety wysokotłuszczowej może być powiązane z odczuwaniem bólu, nawet w przypadku braku wcześniejszego urazu czy dolegliwości, takiej jak otyłość lub cukrzyca.
Wapowanie może niszczyć zęby i prowadzić do częstszych wizyt u dentysty.
Amerykanie obliczyli, że jedynie 48 proc. osób w wieku 50 - 80 lat, które przyjmują leki na nadciśnienie lub zmagają się ze schorzeniami związanymi z nadciśnieniem, regularnie sprawdza ciśnienie krwi.
Cukinia dość łatwo rośnie w naszym klimacie i ogrodnicy chętnie ją sadzą, oczekując dobrych zbiorów. Jakiś czas temu warzywo to stało się prawdziwym grillowym hitem i „ląduje" na ruszcie obok karczku i skrzydełek. I słusznie - oto, dlaczego warto sięgać po cukinię: jest mało kaloryczna i daje wiele korzyści dla zdrowia.
Stosowanie ekstraktu z korzeni różeńca górskiego (Rhodiola rosea) może być skuteczne w leczeniu cukrzycy typu 2. Jak przekonują uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine, roślina może być bezpieczną i skuteczną alternatywą standardowych leków.
Lubisz słodkie napoje, przetworzone produkty mięsne i pakowane przekąski? Zastanów się, czy na pewno warto po nie sięgać. Osoby, które serwują sobie bardzo przetworzoną żywność, odznaczają się większą ilością i nasileniem objawów zaburzeń psychicznych.
Aronia cieszy się szczególną popularnością w Ameryce, gdzie od wieków jada się ją w suszonej postaci i przygotowuje herbatę z tego owocu. Także u nas chętnie sięga się po aroniowe produkty, m. in. soki. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze i dlatego można je znaleźć w alejkach ze „zdrową żywnością" w aptekach i sklepach spożywczych.
Osoby, które są genetycznie bardziej narażone na udar mózgu, mogą obniżyć jego ryzyko nawet o 43 proc. prowadząc styl życia zdrowy dla układu sercowo-naczyniowego.
Dostarczanie sobie większej ilości białka podczas diety skutkuje lepszymi wyborami żywieniowymi i pomaga uniknąć utraty beztłuszczowej masy ciała.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi