Liczba wyników: 4458
Z nowych badań wynika, że cztery filiżanki kawy dziennie mogą pomóc zmniejszyć objętość tkanki tłuszczowej.
Oglądanie telewizji przez co najmniej trzy godziny dziennie przez osoby po pięćdziesiące oznacza znaczne przyspieszenie rozwoju problemów z pamięcią.
Cztery godziny dziennie spędzane na kanapie przed telewizorem zwiększają ryzyko rozwoju raka jelita grubego, ostrzegają brytyjscy uczeni.
Połowa pracowników pracuje dłużej niż 8 godzin dziennie, a 1/3 często zabiera pracę do domu. Czy ma to wpływ na ich efektywność?
Już dwie lub więcej szklanek słodkiego napoju dziennie wiążą się z 23-procentowym wzrostem ryzyka rozwoju niewydolności serca.
Szeroko polecane pięć porcji warzyw i owoców dziennie dobrze wpływa nie tylko na zdrowie fizyczne, ale także samopoczucie psychiczne.
Jak wynika z badań szpitala Sant'Anna w Turynie, 30 minut spaceru dziennie obniża ryzyko zachorowania na raka piersi o 20-30 proc.
„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie" („An apple a day might keep the doctor away"), głosi przysłowie, teraz można doń dodać, że garść orzechów może powstrzymać rozwój raka prostaty.
Jak pokazują najnowsze badania, to przede wszystkim warzywa a nie owoce pomagają zachować świeżość umysłu i powstrzymują jego starzenie się. Sześcioletnie badania wykazały, że starsi ludzie, którzy jedli warzywa dwa razy dziennie, wykazywali zdolności poznawcze na poziomie osób o pięć lat młodszych od nich.
Wciąż zbyt chętnie sięgamy po sól przygotowując posiłki. Znajduje się ona też w wysoko przetworzonych produktach, dlatego często nie jesteśmy w stanie określić, ile w istocie jej spożywamy. Jej nadmiar zaś może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem - do chorób sercowo-naczyniowych.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność