Liczba wyników: 6452
Mleko powinno być stałym elementem diety nie tylko dla dzieci, dorosłym też jest polecane, bo zawiera ważne dla zachowania zdrowia składniki. Teraz ustalono, że gdy jest wypijane rano, pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi w kolejnych porach dnia, co ułatwia kontrolę cukrzycy.
Osoby zażywające niektóre leki obniżające poziom cukru we krwi miały mniej amyloidu w mózgu, wskaźnika choroby Alzheimera, w porównaniu zarówno z diabetykami nie przyjmującymi tych leków, jak i osobami bez cukrzycy.
Powszechnie stosowany lek na cukrzycę, który reguluje poziom cukru we krwi, może też zapobiegać zanikowi i zwłóknieniu mięśni - co z kolei może pomóc osobom starszym szybciej wrócić do zdrowia po urazie lub chorobie.
Nasiona i liście kozieradki są powszechnymi składnikami m. in. kuchni indyjskiej, armeńskiej, irańskiej, egipskiej i stosuje się je składnik kulinarny od czasów starożytnych. Rośliny używa się też w medycynie tradycyjnej na rozmaite dolegliwości, w tym na nadciśnienie, nadmierny poziom cukru we krwi, czy stany zapalne.
Mandarynki, grejpfruty, cytryny i pomarańcze, dzięki zawartości witaminy C, dobroczynnie wpływają na odporność naszego organizmu. Dzięki wysokiej zawartości pektyn zmniejszają poziom tzw. złego cholesterolu i cukru we krwi. Dodatkowo cytrusy zawierają beta-karoten, który działa przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.
Zmagasz się z cukrzycą? Nie jest łatwo utrzymać odpowiedni poziom cukru, gdy tak wiele czynników ma na to wpływ. Poniższe wskazówki powinny jednak pomóc w zarządzaniu chorobą - przeprowadzono wiele badań dotyczących cukrzycy i ich wyniki dają informacje o sposobach na lepsze funkcjonowanie diabetyków i osób zagrożonych tym problemem.
Każdy mężczyzna (zwłaszcza po 40 roku życia) powinien przynajmniej raz w roku wykonać podstawowe badania lekarskie, czyli odwiedzić swojego lekarza pierwszego kontaktu, zmierzyć ciśnienie oraz poziom cukru i cholesterolu we krwi. Można o tym myśleć jak o corocznym przeglądzie technicznym samochodu, bez którego dobry kierowca nie rusza w dłuższą trasę.
Codzienne jedzenie mlecznej czekolady może wyglądać na receptą na przyrost masy ciała, jednak nowe badanie z udziałem kobiet po menopauzie pokazało, że jedzenie pewnej ilości czekolady rano w wąskim przedziale czasu może pomóc organizmowi spalić tłuszcz i obniżyć poziom cukru we krwi .
W sam raz na Boże Narodzenie nowe badania pokazują, że picie wina nie powoduje niestrawności. Jeśli ktoś cierpi z powodu wzdęć lub zgagi, bądź bólu brzucha po jedzeniu, to prawdopodobnie dlatego, że zjadł za dużo lub za szybko.
25 sierpnia warszawski Plac Defilad stanie się miejscem przyjaznym wszystkim diabetykom i miłośnikom zdrowego jedzenia. W ramach projektu Menu dla diabetyka od godz. 10.00 do 14.00 odbywać się będzie wspólne gotowanie. W ramach akcji będzie można także bezpłatnie skonsultować się z dietetyczką oraz zbadać poziom cukru we krwi i porozmawiać o profilaktyce cukrzycy.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem