Liczba wyników: 1780
Statystyki mówią, że u jednego na sześciu Amerykanów, w pierwszym rzędzie seniorów ze średnią wieku 70 lat zostanie zdiagnozowany rak prostaty. Szansa na wyleczenie może znajdować się w diecie roślinnej. Przeprowadzono badania, z których wynika, że zmiana diety na roślinną poparta kuracją antystresową wydaje się być efektowna w spowolnieniu lub zatrzymaniu rozwoju raka prostaty.
Im więcej zdrowych produktów w diecie, w tym warzyw i owoców, tym lepsze działanie umysłu, pomimo upływu lat. Zdrowa dieta może chronić nasz mózg przed starzeniem się i problemami poznawczymi.
Początkowo w naszej diecie stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 wynosił 1: 1, ale dzisiaj stanowi 15-20: 1, a nawet więcej. Problem polega na tym, że taka proporcja nie jest dobra dla zdrowia, optymalna powinna wynosić 1-4:1.
Dzięki zdrowszej diecie można by zapobiec ponad dwóm trzecim zgonów z powodu chorób serca na całym świecie, mówią eksperci z European Heart Journal.
Dodaj trochę pikantnych przypraw do posiłku o niskiej zawartości sodu, a jeśli masz ponad 60 lat, nie dostrzeżesz braku soli. To może być dobry sposób na ograniczenie soli w diecie.
W diecie wielu ludzi jest za dużo soli, a to nierzadko prowadzi do nadciśnienia i zagrożenia chorobami sercowo-naczyniowymi. Jak się jednak okazuje, nadmierne dawki soli mogą też odpowiadać za inny czynnik tych dolegliwości - otyłość.
Większa ilość flawanoli w diecie, naturalnych związków znajdujących się w dużych ilościach np. w kakao, może chronić ludzi przed zdarzeniami sercowo-naczyniowymi wywołanymi stresem, takimi jak udar, choroby serca i zakrzepica.
Nie od dziś wiemy, że zbyt duża ilość soli w diecie ma związek z nadciśnieniem. Okazuje się jednak, że nie są to jedyne zagrożenia: nadmierna dawka tej przyprawy może też niekorzystanie działać na pracę mózgu i zaburzać pamięć.
Słodki smak cukru jest bardzo popularny na całym świecie. Cukier odgrywa coraz większą rolę w diecie ludzi i ma istotny wpływ na ich zdrowie, w tym masę ciała. Teraz sprawdzono, jak cukier wpływa na odczuwanie sytości.
Ograniczenie kaloryczności diety może nam pomóc lepiej myśleć. Mózgi zwierząt na diecie niskotłuszczowej i na menu o zmniejszonej wartości kalorycznej były biologicznie młodsze niż pozostałych gryzoni.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję