Liczba wyników: 971
Cieplna obróbka pomidorów - na przykład, by przyrządzić sos do spaghetti - sprawia, że wykazują silniejszą ochronę serca i układu krążenia oraz osłabiają ryzyko raka.
Już cztery tygodnie stosowania diety złożonej z wysoko przetworzonej żywności skutkowały silną reakcją zapalną w starzejących mózgach zwierząt, co miało przełożenie na osłabienie pamięci.
Zakochani są mniej zdolni do skupienia się i wykonywania zadań wymagających uwagi. Miłość może zaburzać zdolności poznawcze.
Dieta i ćwiczenia fizyczne mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka pogorszenia funkcji poznawczych i demencji.
Ograniczenie o 20 proc. ilości cukru w produktach spożywczych i o 40 proc. w napojach może zapobiec niemal 2,5 milionom zdarzeń sercowo-naczyniowych (takich jak udary, zawały serca, zatrzymanie akcji serca), a także zmniejszyć o pół miliona zgony z przyczyn sercowo-naczyniowych i o 750 tys. przypadki cukrzycy w USA.
Jedzenie pożywnej żywności pochodzenia roślinnego jest zdrowe dla serca w każdym wieku.
Po wielu zimnych miesiącach wreszcie nastały ciepłe, pogodne dni i - jak się okazuje - warto z tego korzystać. Słoneczne kąpiele, chociaż mogą do pewnego stopnia zagrażać zdrowiu, są dobrze przyjmowane przez organizm i mogą nawet sprzyjać długowieczności u kobiet.
Hiszpańscy naukowcy oszacowali, jaki czas ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest potrzebny, by uzyskać zalecane dawki witaminy D. O ile wiosną i latem wystarczy od 10 do 20 minut na świeżym powietrzu, o tyle w miesiącach zimowych trzeba spędzić na zewnątrz niemal dwie godziny, co dla zdecydowanej większości jest trudne do osiągnięcia.
Eksperci sądzą, że zwiększona ekspozycja na promienie słoneczne - w szczególności UVA - może działać jako „interwencja" w zakresie zdrowia publicznego, jeśli okaże się, że w istocie powoduje zmniejszenie wskaźników śmiertelności z powoduCovid-19.
Kobiety po menopauzie, które jedzą produkty bogate w potas, rzadziej mają udary niż ich rówieśniczki serwujące sobie dania z mniejszą ilością tego pierwiastka.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia