Liczba wyników: 10058
Waga wpływa na to, jak i kiedy organizm spala energię. Otyłość sprawia, że zużywa się mniej kalorii w ciągu dnia.
Zdrowe, osoby, które stosują zróżnicowaną dietę z co najmniej 8-10 gramami rozpuszczalnego błonnika dziennie, mają mniej opornych na antybiotyki drobnoustrojów w jelitach.
Ludzie, którzy często gotują posiłki w domu, jedzą zdrowiej i dostarczają sobie mniej kalorii niż ci, którzy rzadko decydują się na samodzielne przygotowanie posiłków.
DietDoc wskazuje, że więcej węglowodanów i mniej białka w diecie może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2, zwłaszcza jeśli źródłem węglowodanów są bogate w błonnik: pieczywo, produkty zbożowe i warzywa.
Niższy wskaźnik masy ciała (BMI) jest powiązany ze słabszym ryzykiem cukrzycy typu 2 wśród osób z różną historią rodzinną, genetycznymi czynnikami ryzyka i masą ciała.
Tkanka tłuszczowa odgrywa ważną rolę w naszym zdrowiu. Jednak z wiekiem traci swoje funkcje, co może prowadzić do cukrzycy typu 2, otyłości, nowotworów i innych problemów. Jak się wydaje jednak, wysoka aktywność fizyczna przez całe życie przeciwdziała temu procesowi.
Dłuższa terapia hormonalna stosowana w okresie menopauzy ma związek z mniejszą liczbą zmarszczek i mniejszą sztywnością skóry u kobiet po menopauzie.
Dieta bogata w tłuste ryby była znacznie skuteczniejsza w zmniejszeniu ataków migrenowych i osłabieniu intensywności bólu w porównaniu do diety obfitującej w oleje roślinne.
Brak aktywności fizycznej jest związany z cięższą infekcją COVID-19 i zwiększonym ryzykiem zgonu z powodu tej choroby.
Badania sugerują, że im więcej produktów roślinnych jest w twojej diecie, tym niższe masz ryzyko cukrzycy typu 2.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia