Liczba wyników: 4833
Niemal każdy nowoczesny telefon komórkowy ma wbudowany kompas, czyli magnetometr, który wykrywa kierunek ziemskiego pola magnetycznego i dostarcza informacji kluczowych dla nawigacji. Teraz uczeni opracowali technikę wykorzystującą zwykły magnetometr telefonu komórkowego do zupełnie innych celów - do pomiaru z dużą dokładnością stężenia glukozy, markera cukrzycy.
Wielkość opakowania z przekąską wpływa nie tylko na to, jak szybko, ale także na to, ile się jej zjada. Ponieważ prawie jedna czwarta dziennego spożycia kalorii w Stanach Zjednoczonych pochodzi z przekąsek (w Europie też niemało), dobrze jest rozumieć, w jaki sposób zachowania dotyczące jedzenia wpływają na spożycie kalorii i sodu.
Cierpienie psychiczne i narażenie na środowiskowe czynniki rakotwórcze to elementy skracające także czas dobrego samopoczucia emocjonalnego.
Jedzenie jednego awokado dziennie może poprawić ogólną jakość diety. Ma to szczególne znaczenie, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że kiepskie odżywianie się jest czynnikiem ryzyka wielu chorób, w tym chorób serca.
Choroba z ciałami Lewy'ego jest drugą, po chorobie Alzheimera, najczęstszą dolegliwością zwyrodnieniową mózgu.
Ostatnio gorąco debatowano na temat tego, czy trening interwałowy o wysokiej intensywności (HIIT) jest odpowiednią formą ćwiczeń dla przeciętnego człowieka. Teraz uczeni z UBC Okanagan przekonują, że nie ma nad czym debatować - ćwiczenia interwałowe, jeśli są odpowiednio stosowane, mogą stanowić dobry element zestawu treningowego.
Kobiety w młodym i średnim wieku, które deklarowały picie co najmniej ośmiu napojów alkoholowych tygodniowo (nieco więcej niż jeden dziennie), były znacznie bardziej narażone na rozwój choroby niedokrwiennej serca w porównaniu z kobietami, które piły mniej.
Zastąpienie cukru sztucznymi i naturalnymi słodzikami nie powoduje nasilenia odczuwania głodu i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Naturalna substancja trygonelina obecna w kawie, kozieradce, a także w organizmie człowieka, może pomóc w poprawie zdrowia i funkcjonowaniu mięśni.
Osoby chore na cukrzycę typu 2 są obarczone większym ryzykiem niekorzystnych efektów leczenia w przypadku zakażenia wirusem wywołującym COVID-19. Pacjenci ci muszą szczególnie uważnie kontrolować poziom cukru we krwi.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia