Liczba wyników: 1780
Wysoki poziom cholesterolu w diecie sprawił, że u myszy zarażonych grypą choroba się nasiliła. Okazuje się, że cholesterol może zaostrzać infekcje wirusowe.
Osoby z dużą ilością pokarmów bogatych w potas w diecie mogą być mniej narażone na udar mózgu.
Zwiększenie ilości białka w diecie i regularne picie herbaty lub kawy może pomóc zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej u kobiet.
Ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i podobne rodzaje demencji można zmniejszyć poprzez dzięki odpowiedniej diecie, szczególnie takiej bogatej w przeciwutleniacze.
Tłuszcz w diecie jest niezbędny, ale jedne jego rodzaje są dobre dla naszego organizmu, a inne poważnie mu zagrażają. Eksperci ostrzegają, że określone formy tłuszczu sprzyjają wielu różnym chorobom.
Kilka prostych zmian w diecie i stylu życia może chronić przed szeregiem chorób i przedłużyć życie, wynika z badań przeprowadzonych przez uczonych z Imperial College w Londynie.
Badanie na myszach pomogło naukowcom określić, jak mogą rozwijać się niedobory cynku u osób starszych - nawet gdy seniorzy dostarczają sobie zalecaną dawkę tego minerału w diecie.
Jeśli często budzisz się w nocy, by skorzystać z łazienki, ogranicz ilość soli w diecie, dzięki temu łatwiej będzie ci się wysypiać.
Mąkę kukurydzianą otrzymuje się z przemiału kukurydzy. Charakteryzuje się ona szerokim zastosowaniem w żywieniu, szczególnie w diecie bezglutenowej.
Jeśli w diecie jest nadmiar sodu i potasu, przyspieszeniu ulega rozwój problemów z nerkami i chorób serca.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję