Liczba wyników: 1561
Marakuja pochodzi z Brazylii i obejmuje około 400 odmian, z czego tylko trzydzieści ma jadalne owoce. Zjada się je na surowo, bądź są wykorzystuje do produkcji jogurtów i soków. Warto po nią sięgnąć, bo przynosi wiele korzyści zdrowotnych.
Pomarańcze silnie kojarzą się w Polsce z Bożym Narodzeniem, zarówno jako owoce, które stanowią część deseru, jak i element świątecznych ozdób. Nie wyrzucaj ich skórek - mogą mieć wiele ciekawych zastosowań
Ludzie, którzy chętnie umieszczają w swoim menu znaczne ilości przetworzonej żywności, częściej zapadają na depresję, wynika z badań, których wyniki opublikowano w magazynie „British Journal of Psychiatry". Jak się okazuje, warto zrewidować swoją dietę, sięgnąć po warzywa, owoce, śródziemnomorskie specjały - takie jedzenie bowiem poprawia humor. Fast food zaś może zwiększyć ryzyko depresyjnych nastrojów.
Najlepszym sposobem na ugaszenie pragnienia podczas upału jest jedzenie bananów - twierdzą dietetycy. Banany znane były dotąd jako pełne witamin i minerałów owoce bogate w przeciwutleniacze. Teraz wiadomo, że w 100 g tego owocu znajduje się aż 75 g wody!
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się na nią głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych.
Pojawiające się na początku czerwca pachnące i smaczne truskawki stanowią zapowiedź lata. Mają jednak nie tylko powszechnie cenione walory smakowe, ale i (podobnie jak inne owoce jagodowe) istotny wpływ prozdrowotny. Jedząc je dostarcza się organizmowi liczne witaminy i mikro- oraz makroelementy.
W przeciętnej kuchni znajduje się wiele produktów, które mogę mieć nie tylko kulinarne zastosowanie. Okazuje się, że niektóre przyprawy, warzywa i owoce oraz inne artykuły żywnościowe stanowią skuteczny medykament na rozmaite dolegliwości bólowe.
Acerola (Malphighia glabra), znana również jako nagwiazdka granatolistna to niewielkie drzewko rosnące na Antylach i na północy Ameryki Południowej. W 1945 roku uczeni Uniwersytetu w Puerto Rico ogłosili, że owoce aceroli są bardzo bogatym źródłem witaminy C.
Dojrzałym ludziom (a nawet takim po trzydziestce) świąteczny czas kojarzy się często z (przywożonymi zwykle z Kuby) pomarańczami (nie, nie z colą...). W bożonarodzeniowy czas więc, choćby z sentymentu częsciej sięgamy po te owoce. I słusznie, choć powinniśmy pamiętać o nich przez cały rok, bo zapewniają wiele prozdrowotnych korzyści.
Sezon na jabłka w pełni, a owoce te są powszechnie doceniane w Polsce ze względu na wysoką zawartość błonnika, witamin i antyoksydantów. Liczba zastosowań owoców wykracza jednak poza kulinaria - mogą być szeroko wykorzystywane w celu poprawy zdrowia, urody i uprzyjemnienia prowadzenia domu.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję