Liczba wyników: 892
Wystarczy dołączyć do codziennych posików 4 do 5 łyżek oliwy z oliwek, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Najlepsze wyniki osiąga się, jeśli obecność oliwy jest wspomagana innymi elementami zdrowej diety oraz regularną aktywnością fizyczną.
Kieliszek wina wspomaga pracę jelit dzięki zwiększeniu ilości pożytecznych bakterii.
Kolejne badania pokazują, że produkty pochodzenia zwierzęcego mogą zwiększać ryzyko problemów z układem sercowo-naczyniowym.
Bylica pospolita (Artemisia vulgaris) to wieloletnia roślina powszechnie występująca w Europie, Azji i północnej Afryce. Chińczycy od wieków stosują jej suszone liście w termopunkturze, tradycyjnej technice leczenia poprzez oddziaływanie ciepłem na odpowiednie punkty na ciele. Bylica jest też dość powszechnie wykorzystywana jako środek pobudzający trawienie i wspomagający menstruację. Sądzi się, że zioło pomaga również w depresji i łagodzi napięcie.
Z nowych badań u myszach wynika, że dieta o niższym poziomie jednego z aminokwasów skutkowała efektywniejszym leczeniem nowotworu.
Banany są bogate w błonnik, a składnik ten pomaga zachować odpowiednią wagę lub stracić parę kilogramów.
Nagietek jest powszechnie stosowany w leczeniu drobnych ran, infekcji skóry, użądleń pszczół, oparzeń słonecznych, czy brodawek. Może być też pomocny u pacjentów, którzy przeszli radioterapię.
Przyjmowanie określonych bakterii, które występują w jelitach, może pomóc w walce z alergiami pokarmowymi.
Latem warto unikać pewnych pokarmów i metod gotowania. Dzięki temu łatwiej będzie zasnąć, pomimo upałów.
Pacjenci z niewydolnością serca powinni stosować dietę bogatą w błonnik. Jak wynika z badań, zdrowe jelita mogą zmniejszyć ryzyko śmierci lub konieczność przeszczepu serca.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem