Liczba wyników: 4264
Pacjenci z ostrą niewydolnością serca mają niemal dwukrotnie wyższe ryzyko śmierci, jeśli zachorują na COVID-19, w porównaniu do innych chorych.
Osoby starsze w zamożnych krajach spożywają średnio więcej alkoholu niż ich rówieśnicy z krajów o średnich dochodach. Zwykle starzenie się sprzyja ograniczeniu ilości wypijanego alkoholu, ale następuje ono w różnym tempie i na różnym poziomie.
Niskie poziomy witaminy K mają związek ze zwiększonym ryzykiem ograniczenia mobilności i niepełnosprawności u osób starszych, mówią badacze z Uniwersytetu Tufts.
Mięta pieprzowa może pomóc w trudnościach w połykaniu i pozasercowym bólu w klatce piersiowej, doświadczanym przez niektórych pacjentów z zaburzeniami przełyku, mówią uczeni z Medical University of South Carolina (MUSC).
Papryczki chili dodają silnie pikantnego smaku potrawom, mają jednak i inne zastosowania - mogą np. złagodzić ból.
Alkohol może spowalniać trawienie po obfitym, kalorycznym posiłku, ale nie wywołuje objawów niestrawności, takich jak zgaga, odbijanie się i wzdęcia, wynika z badań opublikowanych w British Medical Journal.
Podczas gdy dobry sen stabilizuje emocje, bezsenna noc może wywołać wzrost poziomu lęku nawet o 30 proc.
To, co jemy, może mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, ostrzegają uczeni z Iowa State University.
Po raz pierwszy dopuszczono do sprzedaży mięso hodowlane, produkowane w bioreaktorach bez uboju zwierzęcia. Eksperci uważają, że to przełomowy moment w przemyśle mięsnym
Wyższy poziom tłuszczu trzewnego (zgromadzonego wokół talii) są związane z niższą ilością witaminy D u osób otyłych.
Przeciwdziałanie utracie słuchu może zmniejszyć samotność wśród osób starszych