Liczba wyników: 164
Tracimy kalorie siedząc przed telewizorem, czytając książkę, a nawet jedząc kanapkę. Energia jest niezbędna do wszelkiego rodzaju działania. Problem polega na tym, że dzięki wysokokalorycznemu jedzeniu i unikaniu aktywności fizycznej, więcej jej sobie przydajemy niż potrzebujemy, stąd rośnie liczba osób otyłych i mających nadwagę. Dowiedz się, ile kalorii tracisz w pracy.
Z każdym rokiem chętniej wprowadzamy w życie zasady zdrowego odżywiania. Informacji na temat różnorodnych diet i zasad komponowania posiłków jest wiele. Nic dziwnego, że wokół tej tematyki narosło sporo mitów.
Bezsenność znacznie obniża jakość życia. Trudno o normalne funkcjonowanie, gdy nie można zasnąć, a jeśli sen przychodzi, to i tak jest przerywany licznymi przebudzeniami. W efekcie rano nie jest się wypoczętym i wszelkie obowiązki stają się trudniejsze do wykonania. Warto więc wiedzieć, że wśród czynników mających wpływ na zasypianie jest to, co jemy.
Skany mózgu wykazały, że niektóre węglowodany wydają się aktywować ośrodki w mózgu ukierunkowane na nagradzanie i odpowiadające tym samym za zwiększenie apetytu.
Czosnek posiada ponoć wszechstronne magiczne właściwości, ale także herbata może ochronić przed złymi duchami, a ryż ma zapewnić dobrobyt. Niektóre przesądy związane z jedzeniem mają długą tradycję. Oto te najpopularniejsze.
Chcesz schudnąć? Musisz się trzymać kilku prostych zasad dietetycznych. Określone, nieskomplikowane reguły sprawią, że łatwiej będzie odzyskać/zachować ładną sylwetkę i cieszyć się dobrym samopoczuciem.
Stan zapalny jest normalnym elementem funkcjonowania układu odpornościowego: to odpowiedź organizmu na infekcje lub urazy. Ale nieuzasadnione zapalenie może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia około 55% energii w zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diecie powinno pochodzić z węglowodanów złożonych. Ich głównym źródłem są produkty zbożowe. W przypadku osoby dorosłej wskazane jest spożywanie co najmniej trzech do pięciu porcji pełnego ziarna dziennie.
Podwyższony poziom cholesterolu oznacza wyższe ryzyko rozwoju miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca oraz zawału, więc poleca się regularne badaniejego ilości w organizmie i przestrzeganie zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.
Cukier bywa dodawany do rozmaitych produktów, także tych, które powszechnie kojarzone są z kwaśnym czy słonym smakiem. Dlatego okazuje sie, że bardzo łatwo jest dostarczać organizmowi nadmiar węglowodanów nie mając świadomości szkodliwości przyjętego menu.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później