Liczba wyników: 2340
Jeśli doświadczasz zatrzymywania wody w organizmie, nie musisz zażywać specjalnych leków, w naturalny sposób daje się zwalczyć to zjawisko - dzięki produktom moczopędnym.
Badania pokazują, że istnieje związek między wysokim poziomem miedzi i żelaza a chorobą Alzheimera, chorobami serca i innymi zaburzeniami związanymi z wiekiem. Starsze osoby powinny starać się, by unikać gromadzenia się niezdrowych ilości tych metali w organizmie.
Optymalny poziom witaminy D jest różny w różnych populacjach. Problem niedoboru tej witaminy D ciągle jest dość powszechny, stąd warto zwrócić uwagę na czynniki, które wpływają na jej syntezę.
Kiedy nasze ciało doznaje urazów lub zmaga się z infekcjami, aktywuje mechanizmy obronne. Sprawia, że komórki zaczynają działać tak, by pozbyć się zagrożeń. Ten proces powoduje stan zapalny, który często objawia się obrzękiem, zaczerwienieniem i bólem. Na krótką metę jest on oznaką gojenia się organizmu, niezależnie od tego, chodzi o otarcie kolana, czy przeziębienie. Jeśli jednak stan zapalny utrzymuje się dłużej, zagraża organizmowi i prowadzi do wielu chorób. Sprawdź, jakie są jego oznaki.
Niedostateczna ilość wody sprawia, że ludzie czują się ospali i doświadczają bólu głowy. To jednak nie wszystko, nowe badanie przeprowadzone na Penn State wskazują, że może to też skutkować osłabieniem zdolności poznawczych.
Ugryzienie komara to nie tylko dyskomfort swędzenia skóry i nieestetyczny ślad - może ono także sprzyjać rozprzestrzenianiu się wirusów.
Ćwiczenia zwiększają wydzielanie przez organizm substancji podobnych do tych znajdujących się konopiach indyjskich, co z kolei pomaga zmniejszyć stan zapalny i może pomóc w leczeniu niektórych chorób, takich jak zapalenie stawów, nowotwór i choroby serca.
Niedobór magnezu może mieć bardzo uciążliwe i poważne konsekwencje! Najczęstsze z nich to trudności z koncentracją, zmęczenie, drażliwość, bezsenność, skurcze mięśni, drganie powiek, wypadanie włosów i łamliwość paznokci, a nawet stany lękowe i depresyjne.
Nadmierne spożywanie cukru szkodzi organizmowi. Cukier powoduje nadwagę i otyłość, utrudnia metabolizm witaminy B1 i innych cennych składników. Przyczynia się też do rozwoju takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca typu II, miażdżyca czy próchnica zębów, a ponadto prowadzi do osłabienia odporności.
Trudno sobie wyobrazić Święta Wielkanocne bez mazurków, babek i sernika. Nie warto sobie odmawiać słodkości, ale umiar ma tu szczególne znaczenie - pamiętaj, że cukier uzależnia.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem