Liczba wyników: 602
Zidentyfikowano geny związane ze starzeniem się, które mogą pomóc wyjaśnić, dlaczego niektórzy ludzie starzeją się w innym tempie niż pozostali.
Jagody, warzywa, ryby, produkty pełnoziarniste i olej rzepakowy - to główne składniki diety nordyckiej, która jest uznawana za niezwykle zdrową, smaczną i zrównoważoną. Taki sposób odżywiania się może zapobiegać otyłości i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, nadciśnienia oraz nadmiaru cholesterolu.
Suplement opracowany dla wspomagania naturalnych procesów organizmu wydaje się poprawiać wytrzymałość mięśni i funkcje mitochondriów. Urolityna A może pomóc wzmocnić lub przedłużyć aktywność mięśni u osób starzejących się lub cierpiących na choroby utrudniające aktywność fizyczną.
Starsze kobiety, osoby odważne i te, które niedawno poniosły poważną stratę, częściej okazują współczucie obcym, a to z kolei przekłada się na ich lepsze samopoczucie.
Starsi mężczyźni z niskim libido i niedostatecznym poziomem testosteronu wykazywali wyższe zainteresowanie seksem i częściej podejmowali aktywność seksualną po poddaniu się leczeniu tym hormonem.
Jeśli chcesz zwiększyć ilość witaminy D w organizmie, nie zapomnij równocześnie o magnezie.
Jedzenie tofu i produktów zawierających większe ilości izoflawonów wiąże się z umiarkowanie niższym ryzykiem chorób serca.
Już cztery tygodnie stosowania diety złożonej z wysoko przetworzonej żywności skutkowały silną reakcją zapalną w starzejących mózgach zwierząt, co miało przełożenie na osłabienie pamięci.
Rusza SENIORADA, czyli cykl przydatnych porad, kierowanych do osób 60+, dotyczących żywienia, aktywności fizycznej, profilaktyki chorób serca i mózgu. SENIORADA to nowy projekt edukacyjny, realizowany w ramach kampanii edukacyjnej STOP UDAROM, mającej na celu budowanie świadomości społecznej w zakresie profilaktyki udaru mózgu i migotania przedsionków oraz ograniczania ich medycznych i społecznych skutków. Kompendium dostępne będzie na stronie www.stopudarom.pl i FB STOP UDAROM w formie m.in. animacji edukacyjnych, nagrań wideo z wypowiedziami ekspertów i infografik z praktycznymi poradami.
Starzenie się odbija się na ciele i umyśle. Przykładowo, w tkance starzejącego się ludzkiego mózgu mogą gromadzić się białka, które są cechą charakterystyczną choroby Alzheimera. Jak się okazuje, sposób odżywiania się może mieć znaczący wpływ na stan możliwości poznawczych.