Liczba wyników: 218
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko czas zadumy i rodzinnej atmosfery, ale także ucztowania przy suto zastawionym stole. Problemy ze wzdęciami i zaparciami towarzyszą w trakcie tych Świąt niestety większości z nas, a po nich nieraz pojawiają się dodatkowe kilogramy. Dla walczących z nadwagą to czas wyjątkowych pokus, a tym samym duże wyzwanie, aby się im nie poddać. Jak uniknąć przybrania na wadze w trakcie Świąt?
Zima to pora roku, kiedy szczególnie należy dbać o zdrowie jamy ustnej. Świąteczne smakołyki, niskie temperatury oraz zimowe sporty mogą narazić na nieprzyjemne dolegliwości oraz niekorzystnie odbić się na kondycji zębów. Postępuj zgodnie ze wskazówkami, a unikniesz wielu nieprzyjemnych objawów.
Rozmaryn (Rosmarinus officinalis) jest powszechną zimozieloną rośliną uprawiana w wielu różnych częściach świata. Od wieków wykorzystuje się go do celów medycznych. Tradycyjnie stosuje się go kolkę, stres, czy problemy z oddychaniem. Sprawdź, kiedy sięgać po to popularne zioło.
Wiadomo, że latem trzeba dużo pić, bo jest gorąco. Ale jesień i zima to sezon grzewczy, powietrze w domu jest suche, w biurze – jeszcze bardziej, bo cały czas chodzi klimatyzacja. Trzeba się więc nawadniać, a sposobem na to jest nie tylko woda. W przeciętnej diecie około 20% płynów dostarczamy sobie w postaci produktów stałych i półpłynnych. Spośród nich najwięcej wody zawierają warzywa, owoce oraz przetwory mleczne. Jakie produkty najlepiej pomogą nam nawodnić organizm?
Cynamon to słodka, aromatyczna przyprawa stosowana zwykle jako dodatek do ciast, wypieków, czy deserów owocowych. Nie tylko jednak poprawia smak potraw, ale wykazuje wiele właściwości, które sprawiają że warto o nim pamiętać również poza kuchnią. Zobacz, do czego przydaje się cynamon.
Na początku jesieni łatwo padamy ofiarą przeziębień i grypy. Żeby się przed tym uchronić trzeba zadbać o wzmocnienie odporności. Podstawą jest dostarczenie sobie odpowiednich witamin, minerałów i tłuszczy.
Nadmiar soli sprzyja nadciśnieniu, a ponieważ w naszej diecie ilości tej przyprawy zazwyczaj są znaczne, warto zwrócić większą uwagę na to, co jemy. Tych pięć wskazówek pomoże ograniczyć dawkę soli w codziennym jadłopsisie.
Herbata w torebkach czy liściasta? Dla tych, którzy żyją w pośpiechu z pewnością ta pierwsza. Liściasta wymaga bowiem znacznie więcej uwagi, czasu, a także precyzji w trakcie zaparzania. Nie oznacza to jednak, że herbatę w torebkach można parzyć niedbale i bez trzymania się jakichkolwiek zasad. Jak poprawnie przygotować ten rodzaj jednego z najpopularniejszych na świecie napojów?
Olejek drzewa herbacianego nie ma nic wspólnego z herbatą, choć jego nazwa mogłaby to sugerować. Pochodzi z dalekiej Australii, a otrzymywany jest przez destylację liści drzewa herbacianego z parą wodną. Aborygeni stosowali rozgniecione liście tego drzewa na rany i infekcje skórne. W Europie zaś, znalazły się one za sprawą Jamesa Cooka, który w XVIII wieku przywiózł je na nasz kontynent.
Złota, brzoskwiniowa, oliwkowa, a nawet czekoladowa – opalenizna może mieć różne odcienie, ale wszystkie je łączy jedno – szybko znikają. Tymczasem skóra muśnięta słońcem to wakacyjna pamiątka, którą chciałybyśmy zachować jak najdłużej. Dlatego podpowiadamy, jakie triki warto stosować, aby ją zatrzymać.