Liczba wyników: 341
Zabawy na śniegu mogą dać wiele radości nie tylko dzieciom, ale również dorosłym, a uprawianie sportów zimowych przynieść wiele korzyści zdrowiu. Zimowa aura i górski klimat mogą sprawić, że w trakcie przerwy w szusowaniu na stoku, by się rozgrzać, przychodzi ochota na wypicie gorącego napoju. Unoszący się znad kociołka zapach korzennych przypraw może kusić, by sięgnąć po grzane piwo czy wino. Czy jednak łączenie alkoholu i aktywności fizycznych to dobry pomysł? O czym należy pamiętać planując wieczorną biesiadę w góralskiej karczmie?
Orzechy włoskie mogą być nie tylko smaczną przekąską, ale także sprzyjają rozwojowi bakterii korzystnych dla jelit.
Według badaczy z Penn State dieta bogata w przyprawy, takie jak kurkuma i cynamon, zmniejsza negatywne reakcje organizmu na posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu.
Zidentyfikowano dwa szczepy probiotyków, które można stosować dla zmniejszenia masy ciała u otyłych psów.
Zawierająca 2-3 porcje (250 g) świeżej, chudej wieprzowiny tygodniowo, dieta śródziemnomorsko-wieprzowa (Med-Pork) przydaje korzyści poznawczych, a jednocześnie zaspokaja gusta smakowe i skutkuje znacznie niższą emisją gazów cieplarnianych niż produkcja wołowiny.
Według ekspertów z Penn State kilka filiżanek gorącego kakao może nie tylko pomóc rozgrzać się w zimowe dni, ale także pomóc osobom otyłym osłabić ryzyko chorób związanych ze stanami zapalnymi, takich jak cukrzyca.
Dlaczego lubimy gorzki smak kawy? Gorycz ewoluowała jako naturalny system ostrzegawczy chroniący organizm przed szkodliwymi substancjami. Zgodnie z logiką ewolucyjną nie powinniśmy lubić tego napoju.
Tempo, w jakim organizm kobiet eliminuje alkohol z krwiobiegu, w dużej mierze zależy od beztłuszczowej masy ciała, chociaż wiek również odgrywa tu pewną rolę. Panie otyłe i starsze pozbywają się alkoholu o 52 proc. szybciej niż młodsze kobiety o prawidłowej wadze.
Enzym wytwarzany podczas fermentacji warzywa powszechnego w kuchni japońskiej może zwiększać ilość co najmniej jednej pożytecznej bakterii związanej ze zdrowiem okrężnicy.
Więcej produktów zawierających flawonole - związki które znajdują się w niektórych owocach i warzywach, a także w herbacie i winie - oznacza wolniejsze tempo pogarszania się pamięci.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość