Liczba wyników: 601
Tak zwane "śmieciowe jedzenie", czyli zawierające cukier, niezdrowe tłuszcze czy dużo soli, znika ze szkół. Stało się to możliwe dzięki obowiązującej od 1 września nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Duże śniadanie, które zawiera białko i tłuszcze, może pomóc ludziom z cukrzycą typu 2 w lepszej kontroli zarówno głodu, jak i poziomu cukru we krwi.
W ostatnich latach popularność zyskiwał niskotłuszczowy sposób odżywiania się i wielu ludzi zastępowało tłuszcze cukrami, ale teraz naukowcy wykazują, że cukier jest winien drastycznmu zwiększeniu wskaźników cukrzycy, otyłości i innych chorób cywilizacyjnych.
Na określenie „tłuszcz" składają się i dobre, i niekorzystne dla zdrowia substancje, nie można więc ich wszystkich „wrzucać do jednego worka". Sprawdź, jakie tłuszcze warto jeść i dlaczego są niezbędne, a jakich koniecznie unikać, bo organizm ucierpi z ich powodu.
Nasze mięśnie zużywają do pracy dwa podstawowe rodzaje paliwa - węglowodany i tłuszcze. Podczas krótkotrwałych wysiłków fizycznych, nie przekraczających 15 minut glukoza pobierana jest głównie ze spichrza w mięśniach, jakim jest glikogen.
Osoby po przebytym zawale serca będą otrzymywać darmowy suplement rybiego oleju, tak postanowił Government’s National Health System. Pacjenci będą otrzymywać receptę na suplementy zawierające tłuszcze kwasowe z grupy omega. Ma to na celu zapobieganie dalszym zachorowaniom. Decyzją tą Wielka Brytania zbliżyła się do innych zachodnich krajów np. Włoch gdzie osobom po przebytym zawale dostają to uzupełnienie diety przy opuszczaniu szpitala.
Instytut Żywności i Żywienia namawia Polaków do rezygnacji z ciężkiej, bogatej w tłuszcze zwierzęce diety na rzecz warzyw, których coraz więcej w naszych sklepach. Warto jeść jarzyny, ponieważ nie tylko urozmaicają nasz jadłospis, ale zawierają również wiele mikroelementów oraz witamin.
Możliwości w zakresie smarowania pieczywa jest wiele: tłuszcze, pasty warzywne, serki śniadaniowe. Ponad 83% Polaków deklaruje jednak, że do smarowania pieczywa wybiera produkty tłuszczowe, takie jak: masło, miękka margaryna lub miks tłuszczowy. Czy ich wybór może mieć wpływ na zdrowie?
Od jakiegoś czasu robią w Polsce niezwykłą karierę. Oliwki powszechnie dodaje się do wielu potraw, sporządzany z nich a olej coraz częściej zastępuje w naszej kuchni innego rodzaju tłuszcze. To dobry trend, ponieważ oliwki mają wiele dobrych dla zdrowia właściwości. Oto lista najważniejszych.
Niepokalanek mnisi (Chasteberry) stosowany jest przy zaburzeniach miesiączki oraz w celu złagodzenia symptomów menopauzy i w leczeniu trądziku. Roślina występuje w regionie Morza Śródziemnego. Do produkcji specyfiku wykorzystywane są owoce, z nich robi się tabletki i kapsułki. Zawierają m. in. aukubinę i agnozyd, flawonoidy, olejki eteryczne, goryczkę i tłuszcze.