Liczba wyników: 7532
Przestrzeganie podstawowych zasad higieny to najlepszy sposób ochrony przed chorobami zakaźnymi – donoszą naukowcy.
Nie wszystkich bakterii powinniśmy unikać, probiotyki to bakterie, które wspomagają pracę naszego organizmu.
Mięso ryb to niezwykle cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz mikroelementów. Do najważniejszych z nich należą witaminy z grupy B, A, K, D, E oraz selen potas, magnez, żelazo.
Utrata wody jest naturalnym procesem, który zachodzi w naszym organizmie. Kiedy czujemy pragnienie sięgamy po różnego rodzaju napoje i nie przypuszczamy nawet, że ich nadmierne spożywanie może być przyczyną jeszcze szybszego tracenia wody.
Fascynacja aloesem towarzyszy ludzkości od tysięcy lat, a niezwykłe właściwości tej unikalnej rośliny znajdują kolejne, różnorodne zastosowania. Już przed wiekami odkryto, że sok z aloesu działa regenerująco oraz uodparniająco na organizm.
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów, jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z jej zdrowotnych właściwości. Filiżanka herbaty to bogate źródło witamin z grupy B, oraz A1, C i E, zawiera także minerały takie jak: fluor, żelazo, magnez, potas oraz cynk. W herbacie znajdziemy też opóźniające proces starzenia i chroniące przed nowotworami biofalwonidy.
Z sondażu CBOS wynika, że ponad 40 proc. Polaków sądzi, iż porównywalna jest ilość lekarzy biorących łapówki do tych, których można określić mianem przyzwoitych. 27 proc. respondentów ma bardzo negatywną opinię o środowisku lekarskim – według nich większość medyków bierze łapówki, a osoby uczciwe stanowią rzadki wyjątek.
Soja, obecna na rynku spożywczym w postaci kotletów, pasztetów, czy granulatów to bogate źródło węglowodanów i zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Natura sama zapewnia nam elementy wzmacniające odporność na infekcje. Trzeba tylko wiedzieć, co wybrać. Jednym z tradycyjnych środków z apteczki babci jest czosnek.
Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej publikuje prognozy promieniowania ultrafioletowego. Warto zwrócić na nie uwagę, ponieważ w czasie upałów i bezchmurnego nieba jesteśmy szczególnie narażeni na szkodliwe działanie promieni UV. Mogą one spowodować raka skóry, zaćmę, obniżenie odporności biologicznej. Indywidualna wrażliwość człowieka na promienie UV zależy od typu jego skóry.