Liczba wyników: 302
Lato to okres, w którym nasza skóra i włosy są szczególnie narażone na niekorzystne działanie czynników zewnętrznych. Promieniowanie słoneczne, morska czy chlorowana woda a także suche powietrze stanowią prawdziwe zagrożenie dla cery. Często nie jesteśmy w stanie uniknąć kontaktu z tymi czynnikami bo przecież jak tu sobie odmówić plażowania czy kąpieli w morzu? Warto jednak mieć na uwadze to, co niekorzystnie letnią porą wpływa na cerę i strać się dbać o nią w sposób szczególny.
Antocyjany - to barwniki roślinne o kolorze czerwonym, niebieskim lub fioletowym. Należą do szerszej grupy fitoskładników zwanej flawonoidami, które pełnią funkcje ochronne w roślinach. Jako przeciwutleniacze, antocyjany chronią rośliny przed działaniem wolnych rodników (wytwarzanych m.in. pod wpływem światła słonecznego), które z kolei mogą uszkodzić DNA i doprowadzić do śmierci komórek.
Jednym z najbardziej popularnych warzyw w kuchni orientalnej jest bobik. Jest to odmiana naszego polskiego bobu, różni się jednak wyglądem. Posiada smuklejszy pokrój, jego łodyga jest wyższa, liście są dłuższe, a nasiona występują w czerwonym oraz brunatnym kolorze. Bobik jest rośliną, która pochodzi z Azji Wschodniej. Z powodu dużej ilości białka nazywany jest „mięsem ubogich”.
Czarny rynek mocnych alkoholi w Polsce to ok. 24 mln litrów 100% alkoholu rocznie. W tym morzu nielegalnych trunków jakie trafiają do konsumentów ok. 18 mln litrów stanowi alkohol skażony, przemyt to co najmniej 3 mln litrów, a bimbrownictwo to kolejne 3 mln litrów nielegalnego spirytusu wprowadzonego do obrotu. Czarny rynek stanowi prawie 20% rynku alkoholi mocnych w Polsce. Straty skarbu państwa z tytułu nieodprowadzonej akcyzy i podatku VAT sięgają 2 mld złotych – wynika z analiz przeprowadzonych przez Fundację Republikańską.
Osoby pijące czerwone wino mają zwiększoną różnorodność mikroflory jelitowej (co jest oznaką zdrowia jelit), a także niższy poziom otyłości i „złego" cholesterolu niż ci, którzy nie pijali tego trunku.
Mamy dobrą wiadomość na temat kakao: naukowcy z Cornell University wykazali, że ten popularny napój zawiera więcej przeciwutleniaczy na filiżankę niż podobna porcja czerwonego wina lub herbaty i może być zdrowszym wyborem.
Przyjmowanie melatoniny neutralizuje uszkodzenia oksydacyjne i opóźnia neurodegeneracyjny proces starzenia się.
Dostarczanie sobie większej ilości białka podczas diety skutkuje lepszymi wyborami żywieniowymi i pomaga uniknąć utraty beztłuszczowej masy ciała.
W ramach badania Global Burden of Disease monitorowano trendy w spożyciu 15 składników żywieniowych w latach 1990-2017 w 195 krajach. Okazuje się, że ludzie w prawie każdym regionie świata mogliby skorzystać na zrównoważeniu diety.
Od dawna uważa się Finów za prowadzących jeden z najszczęśliwszych stylów życia, a Finlandia została uznana przez ONZ za najszczęśliwszy kraj na świecie w latach 2018, 2019, 2020 i 2021. Visit Finland prezentuje cztery aktywności czy przedsięwzięcia, które sprawiają, że mieszkańcy tego kraju przodują w rankingach poziomu dobrostanu.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość