Liczba wyników: 3302
Zdrowie społeczeństwa zależy w ok. 50% od sumy indywidualnych zachowań oraz w około 20-30% od środowiska fizycznego i warunków społecznych. Wśród czynników, od których zależy stan zdrowia społeczeństwa dominuje styl życia a w nim spożycie cukru. Nieprawidłowa dieta znajduje się na drugim miejscu czynników ryzyka przedwczesnej umieralności.
Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną próchnicy oraz może prowadzić do otyłości. Sposobem ograniczenia spożycia cukru dodanego w diecie jest jedzenie owoców i warzyw zamiast słodkich przekąsek czy deserów. Owoce i warzywa dostarczają niewiele kalorii oraz są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika.
Skóra to graniczny obszar między nami a otaczającym światem. Nic dziwnego, że to właśnie ona jest wystawiona na wiele szkodliwych czynników. Niestety, sami także przyczyniamy się do jej ciężkiego losu, czasem nawet nie wiedząc jak wiele z codziennych czynności zwyczajnie jej szkodzi. Oto lista 21 czynników szkodliwych dla skóry.
Według Światowej Organizacji Zdrowia dostarczamy sobie zbyt dużo cukru w diecie i więcej energii powinniśmy zyskiwać z innych składników odżywczych. Nie jest to jednak łatwe, ponieważ cukier nie znajduje się jedynie w produktach, które kojarzymy jako słodkie, np. słodyczach, ale „ukryty" jest w rozmaitych artykułach, m. in. ketchupie, sosach, etc. Warto jednak szczególnie uważać na ilość cukru w diecie, bo jego nadmiar może silnie zaburzać pracę organizmu.
Osoby, które czują się młodsze, wykazują też lepsze samopoczucie, lepsze funkcjonowanie poznawcze, mniej stanów zapalnych, niższe ryzyko hospitalizacji, a nawet żyją dłużej niż ich rówieśnicy, którzy mają poczucie, że wiek im doskwiera.
Dotychczas sądzono, że niewielkie dawki popularnego niesteroidowego leku przeciwzapalnego mogą uchronić przed pewnymi poważnymi problemami z układem sercowo-naczyniowym. Z nowych badań wynika zaś, że kwas acetylosalicylowy nie tylko nie zmniejsza ryzyka zawałów czy udarów, ale też może wywołać pewne szkody.
Otyłość może być bardziej niebezpieczna dla zdrowia niż palenie papierosów - z badań uczonych z Cleveland Clinic i z New York University School of Medicine wynika, że osoby otyłe tracą więcej lat życia w wyniku nadmiaru kilogramów niż osoby palące z powodu swojego nałogu.
Aż 72% aktywnych zawodowo Polaków twierdzi, że ból przeszkadza im w skoncentrowaniu się na wykonywanej pracy, a ponad połowa nie może poprawnie wykonać powierzonych im zadań. W Polsce odnotowano najwyższy poziom odczuwania bólu, spośród przebadanych krajów europejskich. Aż 93% badanych Polaków cierpi z powodu bólu, jednak tylko 36% z nich mówi o tym głośno – wynika z pierwszego globalnego badania Global Pain Index dotyczącego bólu przeprowadzonego na zlecenie GSK Consumer Healthcare.
Odrobina soli jest dobra dla naszego organizmu, ale zbytnia jej ilość może narazić konsumentów na niebezpieczeństwo utraty zdrowia.
Większa ilość czerwonego wina może czasowo przebarwić usta i zęby, ale kieliszek białego wina w istocie może dokonać znacznych zniszczeń szkliwa, ostrzegają naukowcy.