Liczba wyników: 997
Lato 2022 roku było najcieplejszym sezonem w historii Europy i cechowało się intensywną serią rekordowych fal upałów, susz i pożarów lasów. Podczas gdy Eurostat odnotował już niezwykle wysoką nadwyżkę śmiertelności w tym okresie, dokładne dane nie były znane. Teraz Institute for Global Health (ISGlobal) w Barcelonie podał, że w związku z ubiegłorocznymi upałami życie straciło ponad 61 tysięcy Europejczyków.
Medytacja uważności jest coraz popularniejszą strategią w walce z lękiem. Teraz odkryto fizjologiczny dowód na to, że jest skuteczna w jego osłabianiu.
Chodzenie wzmacnia połączenia między trzema sieciami mózgowymi, w tym także w jednej związanej z chorobą Alzheimera.
Niektóre czynniki związane ze stylem życia zaburzają wydajność mózgu kobiet już w wieku 45 lat.
Selen - minerał występujący w różnych produktach spożywczych - może odwrócić poznawcze skutki udaru oraz przyspieszyć uczenie się i pamięć starzejących się mózgów.
Rodzaj jaskry zwany jaskrą normalnego ciśnienia ma związek ze zwiększonym ryzykiem zaburzenia funkcji poznawczych i demencji.
Stereotypowo tłuszcze są uważane za niekorzystne dla odpowiedniego odżywiania się, jednak włączone do zdrowej diety dają ważne korzyści zdrowotne.
Odkryto mechanizm molekularny, który może powodować związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). Okazuje się, że otyłość ma wpływ na ryzyko choroby.
Na Uniwersytecie Bath sprawdzono wpływ nauki gry na instrumencie muzycznym na zdolność mózgu do przetwarzania obrazów i dźwięków. Okazuje się, że nabycie takich umiejętności nie tylko usprawnia pracę mózgu, ale też poprawia nastrój.
Diety niskowęglowodanowe są często zalecane osobom leczonym na cukrzycę, niewiele było jednak wiadomo na temat tego, czy ilość węglowodanów może wpływać na poziom cukru we krwi osób z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym, które nie przyjmują leków.