Liczba wyników: 758
Białka sojowe i pszeniczne pomagają budować starzejące się mięśnie, nie są jednak tak w tym skuteczne, jak białka zwierzęce.
Osoby, które wykonują pracę niewymagającą znacznej aktywności fizycznej, taką jak praca biurowa, cechują się niższym ryzykiem osłabienia poznawczego w starszym wieku niż ludzie, których obowiązki zawodowe wiążą się z większym wysiłkiem fizycznym, mówią uczeni z University of Cambridge.
Niedobór żelaza ma negatywny wpływ na nasz organizm, na różne sposoby zaburzając jego pracę, okazuje się, że może wpływać również na utratę słuchu.
Jedzenie liściastych warzyw zielonych może pomóc w zapobieganiu demencji.
Wraz z upływem czasu ludzie stają się bardziej optymistyczni i bardziej doceniają jakość swojego życia.
Nowe badania sugerują, że to, ile się waży w wieku 50 lat, może wpływać na ryzyko wcześniejszego rozwoju choroby Alzheimera w późniejszym życiu.
Ćwiczenia w każdym wieku przydają korzyści dla zdrowia, ale okazuje się, że te wykonywane w średnim wieku mają „moc ochronną" przed demencją w późniejszych latach.
Brytyjscy specjaliści ds. zdrowia wykorzystali wyniki 35-letnich badań i wskazali, że dane potwierdzają - tym zdrowsi są w starszym wieku ludzie, im lepiej się odżywiali i jeśli regularnie ćwiczyli.
Dobra kondycja w wieku 40 lat może pomóc obniżyć ryzyko choroby Alzheimera i innych rodzajów demencji w starszych latach. W im lepszej jest się formie w wieku średnim, tym niższego ryzyka demencji można doświadczyć w późniejszych latach.
Jeśli pochodzisz z rodziny, w której ludzie zwykle dożywają późnej starości, prawdopodobnie będziesz mieć lepsze funkcje poznawcze (zdolność jasnego myślenia, uczenia się i zapamiętywania) na starość niż osoby z rodzin, w których ludzie umierają młodziej.