Liczba wyników: 763
Obliczono, że zjedzenie hot doga może kosztować 36 minut zdrowego życia, tymczasem porcja orzechów zamiast fast foodu pozwala zyskać 26 dodatkowych minut zdrowego życia, mówią eksperci z University of Michigan.
Jedzenie pożywnej żywności pochodzenia roślinnego jest zdrowe dla serca w każdym wieku.
Agrest to dość popularny owoc, od dawna stosowany głównie do ciast, dżemów lub innych deserów czy kompotów. Ma niewiele kalorii i dostarcza wielu składników odżywczych, a warto po niego sięgać, bo pomagać zadbać o serce i wykazuje efekty przeciwstarzeniowe.
Legenda głosi, że włosy Marii Antoniny stały się siwe przez jedną noc przed jej ścięciem w 1791 roku. Jakkolwiek legenda jest nieprawdziwa - włosy, które już wyrosły z mieszka włosowego, nie zmieniają koloru - nowe badanie pokazuje związek pomiędzy stresem psychologicznym i siwieniem włosów u ludzi.
Rabarbar jest szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Używany jest też w kuchni i wielu ludziom kojarzy się z kompotem do letniego obiadu. Roślina może mieć też prozdrowotne zastosowanie, szczególnie w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych.
Od dawna uważa się Finów za prowadzących jeden z najszczęśliwszych stylów życia, a Finlandia została uznana przez ONZ za najszczęśliwszy kraj na świecie w latach 2018, 2019, 2020 i 2021. Visit Finland prezentuje cztery aktywności czy przedsięwzięcia, które sprawiają, że mieszkańcy tego kraju przodują w rankingach poziomu dobrostanu.
„Recepta" w postaci ograniczenia czasu spędzanego w pozycji siedzącej i zwiększenia wysiłku fizycznego jest optymalnym wyborem leczenia łagodnego lub umiarkowanie podwyższonego ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu we krwi.
Sprawność fizyczna jest istotniejsza dla poprawy stanu wątroby u pacjentów ze stłuszczeniem tego organu niż utrata masy ciała.
Większa ilość flawanoli w diecie, naturalnych związków znajdujących się w dużych ilościach np. w kakao, może chronić ludzi przed zdarzeniami sercowo-naczyniowymi wywołanymi stresem, takimi jak udar, choroby serca i zakrzepica.
Kobiety, które doświadczyły co najmniej sześciu objawów zespołu stresu pourazowego (post-traumatic stress disorder, PTSD) w pewnym momencie życia, cechują dwukrotnie wyższym ryzykiem zachorowania na raka jajnika w porównaniu z paniami, które nie doświadczyły PTSD.