Liczba wyników: 570
Już wszyscy wiedzą, że jaja są dobrym źródłem białka, tłuszu, witamin i minerałów, jednak naukowcy z University of Alberta odkryli, że wykazują one także właściwości przeciwutleniające, które pomagają w zapobieganiu chorobom układu krążenia i nowotworom.
Tzw. dieta zachodnia, czyli sposób odżywiania się bogaty w tłuszcz i cukier, może prowadzić do zapalnych chorób skóry, takich jak łuszczyca, ostrzegają uczeni z University of California - Davis Health.
Dieta bogata w białko, szczególnie białko roślinne, wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.
U mężczyzn depresja wywołuje tak ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, jak to związane z nadmiernym poziomem cholesterolu i otyłością.
Zwykły spacer daje wiele potężnych korzyści zdrowotnych. Może być kluczem do utraty wagi, obniżenia ciśnienia krwi i cholesterolu oraz poprawy pamięci, a także osłabienia ryzyka chorób serca, cukrzycy, raka i innych dolegliwości.
Naukowcy z Technion-Israel Institute of Technology wykazali w badaniach na zwierzętach, że nadmierna ilość fruktozy przyspiesza procesy starzenia się.
Preparaty ziołowe mogą stanowić alternatywę dla hormonalnej terapii zastępczej (HTZ) w leczeniu objawów pomenopauzalnych, czytamy w The Obstetrician and Gynaecologist.
Od lat osobom, u których zdiagnozowano rodzinną hipercholesterolemię (nadmiar cholesterolu), zalecano, by zminimalizowały ilość tłuszczów nasyconych w diecie, by w ten sposób obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Nowe badanie jednak nie potwierdza takich rekomendacji.
Siedmioro na dziesięcioro respondentów obawia się, że zły stan zdrowia ograniczy ich doświadczenia życiowe. Badanie dorosłych amerykańskich American Heart Association i sprawdza, jaką rolę odgrywa COVID-19 w prowadzeniu pełnego, swobodnego życia.
Nowe badania potwierdzają związek między objawami depresyjnymi i zwiększonym ryzykiem chorób serca oraz przedwczesnej śmierci.
Zanieczyszczenie powietrza osłabia korzyści z aktywności fizycznej