Liczba wyników: 709
Trąd jest jedną z najstarszych i najbardziej uporczywych chorób na świecie, ale wywołujące ją bakterie mogą mieć również zaskakującą zdolność do wzrostu i regeneracji ważnego narządu.
Zdrowy tryb życia obejmujący umiarkowane spożycie alkoholu, zdrową dietę, regularną aktywność fizyczną, odpowiedni sen i częste kontakty społeczne, przy jednoczesnym niepaleniu papierosów i unikaniu siedzącego trybu życia, zmniejsza ryzyko depresji.
Diety bogate w owoce, warzywa, nabiał, orzechy, rośliny strączkowe i ryby powiązano z niższym ryzykiem chorób układu krążenia i przedwczesnej śmierci we wszystkich regionach świata. Dodatek nieprzetworzonego czerwonego mięsa lub produktów pełnoziarnistych miał niewielki wpływ na wyniki.
Osoby, które były aktywne fizycznie po południu, miały większy spadek poziomu cukru we krwi niż ci, którzy największy wysiłek podejmowali w innych porach dnia.
Jaką dietę stosować? Ograniczyć mięso na rzecz warzyw i owoców, a może postawić głownie na ryby i owoce morza? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ale wiadomo na pewno, że w naszych jadłospisach jest za dużo przetworzonych produktów mięsnych.
Powszechnie uważa się, że z wiekiem tracimy siłę mięśni i zwalniamy, co utrudnia wykonywanie prostych czynności, takich jak wstawanie, chodzenie i siadanie. Teraz jednak na Edith Cowan University odkryto, że może to być również sygnałem dla innego problemu zdrowotnego: demencji.
Odpowiednia dawka czosnku w diecie może pomóc zapobiec stwardnieniu aorty, głównej tętnicy przenoszącej krew z serca.
Wyższa ilość wysokoprzetworzonej żywności w diecie wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i śmierci z jego powodu.
Osoby stosujące dietę bogatą w zdrową żywność pochodzenia roślinnego i zawierającą ograniczone ilości mniej zdrowych produktów roślinnych, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu w porównaniu z osobami stosującymi diety o niższej jakości.
Jedzenie fast foodu ma związek z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby, dolegliwością potencjalnie zagrażającą życiu, w której w wątrobie gromadzi się nadmiar tłuszczu.
Dwie dekady siedzącego trybu życia to dwukrotnie wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci