Liczba wyników: 628
Niskie temperatury w otoczeniu mają przełożenie na wyższy poziom witaminy A u ludzi i myszy. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" tkankę brązową, która pobudza spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła w organizmie. Tej przemianie rodzaju tłuszczu zwykle towarzyszy zwiększone zużycie energii i dlatego może być obiecującym podejściem do opracowywania nowych leków na otyłość.
Według nowych badań mocna czarna kawa, która obudzi nas po kiepsko przespanej nocy, może zaburzyć kontrolę poziomu cukru we krwi.
Kobiety, które doświadczają menopauzy przed 46 rokiem życia lub po 55-tych urodzinach, mają wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 - wynika z badania obejmującego ponad 124 tysiące uczestniczek.
Kurkumina, naturalny związek występujący w kurkumie, popularnej azjatyckiej przyprawie, może pomóc w walce z niektórymi wirusami.
Ludzie, którzy cierpią na długotrwały stres, mogą być też bardziej podatni na otyłość, wynika z badań przeprowadzonych na Univeristy College London.
Badania wykorzystujące dane genetyczne ponad miliona osób sugerują, że zachowanie odpowiedniego poziomu żelaza we krwi może być kluczem do zdrowszego starzenia się i dłuższego życia.
Kminek pochodzi z zachodniej Azji, Europy i Afryki Północnej. Jego owoce mają ostry, podobny do anyżu smak i aromat. Jest stosowany jako przyprawa do pieczywa, mięsa, serów, ale wykazuje też właściwości lecznicze.
Izolowanie sie w domach z powodu pandemii koronawirusa miało wpływ na zaburzenia naszego normalnego funkcjonowania, w tym na działanie naszego zegara biologicznego. Zamknięcie może skutkować problemami ze snem, lękiem i objawami depresji.
Nowe badanie pokazało, że wyższe spożycie niektórych owoców i warzyw może zmniejszyć ilość objawów menopauzy.
Regularne jedzenie śniadań i unikanie przekąsek późną porą to najlepszy sposób odpowiednie spalanie tłuszczu oraz utratę na wadze.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków