Liczba wyników: 886
Kobiety o wyższym poziomie estrogenów przez całe życie mogą być mniej narażone na chorobę małych naczyń mózgowych.
Ludzie, których krewny pierwszego stopnia cierpiał na chorobę Alzheimera, gorzej radzą sobie z pewnymi zadaniami poznawczymi w porównaniu do osób bez takiej historii rodzinnej. Zaburzenia te są nasilone w przypadku cukrzycy lub określonych wariantów apolipoproteiny E (gen APOE) powiązanych z Alzheimerem.
Osoby o wyższym poziomie estrogenów w ciągu całego życie mogą mieć niższe ryzyko udaru mózgu. Mniejsze zagrożenie dotyczy zarówno udaru niedokrwiennego, jak i krwotoku śródmózgowego.
Kwas acetylosalicylowy może zmniejszać ryzyko nowotworów układu pokarmowego o 22 do nawet 38 proc.
Co roku upadki powodują wiele urazów u osób starszych i staje się to poważnym problemem zdrowia publicznego. Ludzie chorujący na demencję zaś są dwukrotnie bardziej narażeni na upadek i trzykrotnie bardziej narażeni na poważne urazy związane z upadkiem, takie jak złamania, w porównaniu z osobami bez demencji.
Przeciwutleniacze są popularnymi składnikami przeciwstarzeniowymi kremów do skóry. Warto szukać kosmetyków z wyciągiem z topoli - naukowcy mówią, że pączki topoli są bogatym źródłem antyoksydantów.
Indywidualne różnice w naszym DNA mają mniejsze znaczenie w okresie starzenia się i stawania się podatnymi na choroby związane z wiekiem, takie jak cukrzyca i nowotwory, mówią uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.
Osoby cierpiące na choroby dziąseł mogą mieć większe ryzyko zachorowania na niektóre formy raka.
Jedzenie większych ilości ryb, w tym tuńczyka i innych ryb, niekoniecznie smażonych, może być związane z ryzykiem czerniaka złośliwego.
Kobiety, które często odczuwają niepokój, zazdrość lub łatwo popadają w zły humor i przygnębienie w średnim wieku, mogą być bardziej narażone na rozwój choroby Alzheimera w późniejszym czasie.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później