Liczba wyników: 602
Diety pełne czerwonego mięsa i tłustych potraw mogą sprzyjać utracie wzroku, szczególnie u seniorów, alarmują uczeni z University at Buffalo.
W ludzkim mikrobiomie jelitowym znajdują się miliardy bakterii. W wyniku chorób, niewłaściwego stylu życia lub stosowania określonych leków różnorodność bakterii może jednak znacznie się zmniejszyć, co wywołuje określone zaburzenia funkcjonowania organizmu i może sprzyjać chorobom.
Lipid zajdujący się w awokado może wzmocnić wrażliwość na insulinę, co zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy.
Kiedy jesteśmy zmęczeni, często sięgamy po coś słodkiego, co szybko przydaje nam energii, ale efekt ten jest krótkotrwały. Są na to lepsze rozwiązania.
Sposób odżywiania się oddziałuje na nasze samopoczucie psychiczne. Niektóre produkty mogą mieć właściwości antydepresyjne, inne nasilają kiepski nastrój.
Jeśli masz kiepski nastrój i chcesz się lepiej poczuć, dołącz do jadłospisu te produkty, sprawią, że poprawi się twoje samopoczucie psychiczne.
Jeśli stosujesz dietę bogatą w białko roślinne, zwiększasz swoje szanse na długowieczność.
Jedzenie ma wpływ i naszą wagę, i samopoczucie. Może też oddziaływać na poziom pożądania. Nowe hiszpańskie badania pokazują, że orzechy mogą poprawić libido.
Słodkie, soczyste mandarynki to świetny zdrowy deser. Teraz jest kolejny powód, by po nie sięgać - mają właściwości ochronne przed chorobami serca i cukrzycą. Pomagają też uniknąć otyłości.
Awokado to owoce uważany za tzw. super jedzenie, czyli nieprzetworzony produkt bardzo bogaty w wartości odżywcze. Czerwiec określono jako miesiąc tego owocu - to dodatkowy powód, by dodać go do swojej diety.