Liczba wyników: 763
Każdego roku jesteśmy zasypywani informacjami dotyczącymi nowych trendów żywieniowych. W 2016 roku karierę mają zrobić rośliny strączkowe, starożytne ziarna i dieta nordycka. W ubiegłym roku modna była dieta paleo, a jeszcze wcześniej Dukana. Niesłabnącą popularnością cieszy się dieta bezglutenowa, śródziemnomorska oraz niskotłuszczowa. Co sezon pojawiają się nowe pomysły i diety-cud, poparte mniej lub bardziej przełomowymi badaniami. Jak odnaleźć się w gąszczu zaleceń dietetycznych i zmiennych trendów żywieniowych?
Aloes to jedna z najpopularniejszych roślin stosowanych w medycynie na całym świecie. Pochodzi z Afryki Wschodniej i Południowej, ale obecnie uprawia się go w wielu różnych miejscach na całym świecie, ponieważ nie ma dużych wymagań co do warunków zewnętrznych. Liście aloesu zawierają duże ilości półprzezroczystego żelu, który wykazuje różnorodne właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Zawiera on 98 proc. wody, ale i rozmaite aminokwasy, witaminy A, B, C i E, minerały, jak również enzymy, polisacharydy i kwasy tłuszczowe - ogółem ponad 200 czynnych biologicznie związków. Stąd jego zastosowanie jest wielorakie - spójrz, do czego można go wykorzystać.
Nazywana najstarszym i najsłynniejszym napojem świata, zielona herbata staje się coraz bardziej doceniana. We wschodniej Azji właściwości profilaktyczno-lecznicze tego napoju były znane już 5000 lat temu, a dopiero trzy wieki temu zaczęli się do niej przekonywać Europejczycy. Teraz liście zielonej herbaty królują w kuchni, lecznictwie, a ostatnio także w kosmetologii. Coraz częściej ekstrakt z zielonej herbaty można znaleźć w kosmetykach do pielęgnacji ciała. Co sprawia, że zielona herbata potrafi jednocześnie wzmocnić nas od środka i zregenerować na zewnątrz?
Na wolne miejsce w domu pomocy społecznej nie czeka się już latami. Kolejki teoretycznie się skróciły, w niektórych domach można dostać miejsce od ręki, a część nawet ogranicza swoją działalność z powodu braku chętnych. Jest to jednak złudne, bo opieki wymaga coraz więcej osób starszych – twierdzi Najwyższa Izba Kontroli. NIK wskazuje, że to nieuzasadnione różnice w opłatach przeniosły ciężar zainteresowania seniorów na zakłady opiekuńczo-lecznicze. Część pensjonariuszy przejmują też placówki niepubliczne – tańsze, bo standardy jakie muszą spełniać są niższe niż w placówkach publicznych.
Przestrzenie o różnorodnych cechach naturalnych wiążą się z większą poprawą naszego dobrostanu psychicznego w porównaniu z obszarami o mniejszej bioróżnorodności.
Popularna jest dzisiaj koncepcja „żywności jako leku" - przekonania, że żywność i odżywianie są istotnym elementem wspierającym zdrowie i dobre samopoczucie. Dr Steven Heymsfield i jego współpracownicy z Pennington Biomedical Research Center przedstawili najnowsze zalecenia na podstawie bogatej i wielowątkowej historii przyjmowania makroskładników odżywczych.
Brokuły, kapusta, rzepa i gorczyca - ich codzienne jedzenie chroni przed większością nowotworów.
Zawarte w soi związki zwane izoflawonami mogą znacząco zmniejszyć ryzyko nawrotu raka piersi lub śmierci z jego powodu.
Część składników cebuli ma właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe, więc można wykorzystać to warzywo do konserwacji żywności.
Zawierająca 2-3 porcje (250 g) świeżej, chudej wieprzowiny tygodniowo, dieta śródziemnomorsko-wieprzowa (Med-Pork) przydaje korzyści poznawczych, a jednocześnie zaspokaja gusta smakowe i skutkuje znacznie niższą emisją gazów cieplarnianych niż produkcja wołowiny.